House of the Rising Sun

The House of Rising Sun je američka narodna (folk) pjesma koju su svjetski poznatom napravili engleski blues sastav The Animals 1964.

“The House of the Rising Sun”
Singlica The Animals
izdana 1964.
Format 7-inčni singl
Žanr Blues rock
Dužina 4:29
Izdavač Columbia Graphophone(UK)
MGM Records (SAD)
Producent Mickie Most
The Animals kronologija singlica
Don't Bring Me Down 1966. The House of the Rising Sun I'm Crying 1964.

Odmah je postala hit #1 u Britaniji, Švedskoj i Kanadi. U nekim varijantama zove se House of Rising Sun ili Rising Sun Blues, to je pjesma koja govori o životu koji je otišao u krivom smjeru u New Orleansu. Interes za tu pjesmu je ponovno oživio kad ju je redatelj Martin Scorsese uzeo kao podlogu za svoj film Casino iz 1995 godine.

Porijeklo pjesme i najranije izvedbe uredi

Kao i mnoge klasične narodne balade, autorstvo pjesme The House of Rising Sun je nejasno. Neki muzikolozi govore da se ona temelji na tradiciji balada koje su donijeli sa sobom prvi američki doseljenici u 18. vijeku poput pjesme Unfortunate Rake.

Orguljaš Alan Price iz Animalsa tvrdio je da je to izvorno engleska narodna pjesma iz 16. vijeka o bordelu iz Sohoa (London), te da su tu pjesmu engleski emigranti donijeli sa sobom u Ameriku, a tamo je doživjela prilagodbu na okružje New Orleansa .[1]

Najstariji poznati postojeći muzički zapis te pjesme potječe iz 1933, a snimili su ga apalačijski muzičari Clarence "Tom" Ashley i Gwen Foster. Ashley je rekao da je pjesmu čuo svog djeda, Enocha Ashleya.

Nakon toga pjesmu je 1938. godine snimio Roy Acuff, potom ju je snimio i Woody Guthrie 1941 godine. Pjesmu je izveo i Frankie Laine pod nazivom New Orleans na svom albumu iz 1959 Balladeer. Pjesmu je također izvela i Joan Baez na svom istoimenom debi albumu 1960 godine.[2] Iste godine pjesmu je snimila i Miriam Makeba.

Pred kraj 1961 i Bob Dylan snimio je House of the Rising Sun na svom prvom albumu Bob Dylan, objavljenom u martu 1962

U jednom razgovoru s novinarima, pjevač Animalsa, rekao je da je tu pjesmu čuo prvi puta u jednom klubu iz Newcastla, gdje ju je otpjevala folk pjevačica Johnny Handle. Kako su Animalsi upravo tad bili na turneji sa Chuck Berryem, izabrali su upravo tu pjesmu, jer su htjeli nešto karakteristično izvesti.[3]

Izvori uredi

  1. Razgovor za Show Paula Jonesa, BBC Radio 2, emitirano 5. oktobra 2009.
  2. http://www.youtube.com/watch?v=NkyYHYUcGgo
  3. BBC Radio 4 program 18. siječnja 2008.

Eksterni linkovi uredi