Hlodomer ili Hlodomir, također poznat i kao Klodomir (cca. 495 - 524) bio je franački princ, odnosno drugi sin od četiri sina kralja Klodviga I. Nakon očeve smrti je trebao naslijediti četvrtinu kraljevstva, kao i njegova braća Teuderik I, Hildebert I i Klotar I. Njemu je pripalo nekadašnje Sijagrijevo Kraljevstvo, u kome su se nalazile biskupije Tours, Poitiers i Orléans. Hlodomer se oženio za Guntheuc, s kojom je imao tri sina - Theodebalda, Gunthara i Clodoalda.

Hlodomer
kralj Orléansa

Vladavina 509 - 511
Prethodnik Klovdig I
Nasljednik Klotar I
Kuća Merovinzi
Majka Clotilde

Godine 523–24, je krenuo zajedno s braćom u rat protiv Burgunda i njihovog kralja Sigismunda. Pohod je završio Sigismundovim zarobljavanjem, te se Hlodomer vratio u Orléans. Međutim, Sigismundov brat Gondomar je uz pomoć ostrogotskog kralja Teodorika Velikog ponovno osvojio vlast u Burgundiji i masakrirao franački garnizon.

Hlodomer je u znak odmazde dao pogubiti Sigismunda i njegove sinove Gisalda i Gondebauda. Potom je krenuo u drugi pohod, ali je u jemu ubijen u bitci kod Vezeroncea. Sinove mu je nakon smrti čuvala majka, prije nego što se Guntheuc udala za Klotara I, koji je ubio Theodebalda i Gunthara, dok je Clodoald uspio pobjeći, i poslije se zaredio, postavši opat samostana u Nogentu.

Preci uredi

Izvori uredi

  1. (prema portugalskoj Wikipediji)

Literatura uredi

Hlodomer
Rođen/a: 495 Umro/la: 524
Prethodi:
Klodvig I
Kralj Orléansa
511–524
Slijedi:
Clotaire I