His Girl Friday

His Girl Friday (sh. Njegova devojka Petko) je američka crno-bela filmska komedija snimljena 1940. u režiji Howarda Hawksa, koja se smatra jednom od najboljih screwball ostvarenja klasičnog Hollywooda.

His Girl Friday
Cary Grant i Rosalind Russell u sceni filma
RežijaHoward Hawks
ProducentHoward Hawks
ScenarioCharles Lederer
PredložakThe Front Page; autor:
Ben Hecht
Charles MacArthur
UlogeCary Grant
Rosalind Russell
Ralph Bellamy
Gene Lockhart
MuzikaSidney Cutner
Felix Mills
FotografijaJoseph Walker
MontažaGene Havlick
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
11. 1. 1940 (1940-01-11)
Trajanje92 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Predstavlja adaptaciju popularnog pozorišnog komada The Front Page Bena Hechta i Charlesa MacArthura. Protagonisti, koje tumače Cary Grant i Rosalind Russell, su novinski urednik Walter Burns i njegova zaposlena i bivša supruga Hildy Johnson. Radnja prikazuje kako je Hildy, neposredno pre nego što će napustiti novine kako bi započela život sa svojim budućim suprugom (koga glumi Ralph Bellamy), poslana da prati pogubljenje osuđenog ubice, a koje će se zakomplikovati kad isti pobegne.

Hawks je originalno nameravao biti veran predlošku, odnosno u prvobitnom scenariju su i Walter i Hildy bili muškarci. Međutim, kada je čuo svoju sekretaricu kako izgovara Hildyjeve replike, svidelo mu se kako zvuče sa ženskim glasom, pa je odlučio preraditi scenario i Hildy pretvoriti u ženu, odnosno bivšu Walterovu suprugu. Iako je zbog te odluke imao problema s castingom, te je Rosalind Russell morao prihvatiti prilično nevoljno (jer "jače" ženske zvezde nisu bile dostupne), ona se na kraju ispostavila kao pun pogodak. Prilikom snimanja Hawks je glumcima dozvolio, a što je bilo atipično za tadašnji Hollywood, da improvizuju vlastite tekstove, a takođe je koristio nove audio-tehnike kako bi što uverljivijima učinio scene gde likovi jedni drugima upadaju u reč. Iako nije bio među komercijalno najuspešnijim ostvarenjima, His Girl Friday se danas smatra klasikom i jednim od najboljih dela u Hawksovoj filmografiji.

Uloge uredi

Napomene uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi