Hišam ibn Abd al-Malik

Hišam ibn Abd al-Malik (691 – 6. februar 743) (arapski: هشام بن عبد الملك‎) 10. omejadski kalif koji je vladao od 723. do smrti 743.

Hisham ibn Abd al-Malik
kalif omejadske dinastije
Vladavina 723–743
Puno ime Hisham ibn Abd al-Malik ibn Marwan
Rođen/a 691
Umro/la 6. februar 743. (dob: 51–52)
Prethodnik Yazid II
Nasljednik Al-Walid II
Potomstvo Maslamah, Mu'awiyah, Sa'id, Sulayman
Dinastija Omejadi, marvanidski ogranak
Otac Abd al-Malik ibn Marwan

Bio je jedan od sinova kalifa Abd al-Malik ibn Marvana. Naslijedio je svog brata Jezida II. Njegova unutrašnja politika je bila obilježena nastojanjima da se, sa jedne strane, strogo primjenjuje šerijatsko pravo, dok je s druge strane bio poklonik kulture i umjetnosti i poticao prijevod klasičnih grčkih, latinskih, perzijskih i drugih tekstova na arapski. U vanjskoj politici je nastavio agresivnu osvajačku politiku svojih prethodnika, pri čemu se najviše na udaru našlo Bizantsko Carstvo; dijelom zbog nastojanja da se kompenzira neuspjeh pokušaja osvajanja Carigrada, pokrenuo je niz pohoda u Maloj Aziji, pri čemu se pod komandom njegovog polubrata Maslame, kao i sina Muavije zauzeti Cezareja, odnosno zauzeti i opljačkani brojni gradovi u Kapadokiji i Kilikiji, odnosno granica Kalifata pomaknuta na zapad. Također je vodio ratove protiv Hazara na istoku.

Njegov najambiciozniji vojni pothvat - invazija današnje Francuske koju je 732. iz al-Andalusa pokrenuo Abdul Rahman Al Ghafiqi, koja je, prema tumačenju kasnijih kršćanskih historičara - trebala predstavljati uvod u osvajanje cijele Evrope, doživjela je veliki neuspjeh u bitci kod Poitiersa, a koji se događaj smatra početkom kraja muslimanske ekspanzije.

Kasnije godine su mu obilježili unutrašnji sukobi, pri čemu je 740. došlo do velikog ustanka Berbera u Sjevernoj Africi, koji je potrajao sve do njegove smrti. Iste je godine došlo i do ustanka šijita pod Zejd bin Alijem u Iraku, koji je također ugušen. Pred kraj života je Kalifat pogodila epidemija difterije pred kojom je pobjegao u pustinju; usprkos toga se zarazio i umro.

Naslijedio ga je nećak Valid.

Literatura uredi

  • The End of Expansion: The Caliphate of Hisham A.D. 724-738/A.H. 105-120 by Jere L. Bacharach and Khalid Y. Blankinship, Albany, SUNY Press, 1989.
Prethodi:
Yazid II
kalif
724–743
Slijedi:
Walid II