Hey Ram (Devanagari: हे राम, Nastaliq: ہے رام, prevod: "Oh Ram!" ili "Oh Bože!") je kontroverzan indijski film, koji je realizovan i na indijskom i tamilskom jeziku 2000. A pisan je, režisiran i produciran od strane Kamala Haasana. Ovo je jeidni film koji je Shahrukh Khan snimio u Tamilu.

Hey Ram
RežijaKamal Haasan
ProdukcijaKamal Haasan
ScenarioKamal Haasan
Manohar Shyam Joshi
(dijalozi na hindiju)
UlogeKamal Haasan
Shah Rukh Khan
Hema Malini
Rani Mukerji
Girish Karnad
Naseeruddin Shah
Vasundhara Das
MuzikaIlaiyaraaja
Premijera18.2. 2000.
JezikTamilski, Hindi / Urdu
Trajanje202 min. (verzija na tamilskom)
199 min. (verzija na hindiju)
Kompanija
DistributerRaajkamal Films International
Tehnička ekipa
FotografijaTirru
MontažaRenu Saluja
Hey Ram na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Film počinje sa 89 godišnjim Saket Ramom koji umire. Priča se vraća u prošlost kada je on radio kao arheolog zajedno sa svojim drugom Amjad Ali Khanom. Veze između Indijaca i Engleza su bile u to vrijeme dobre, i ni jedan ni drugi se ne slažu sa dijeljenjem i odvajanjem Pakistana.

Aparna Ram Saketova žena, je školska učiteljica. Tokom nemira u Kalkuti Saket spašava nevinu đevojku od muslimanske bande. Ali kada se vrati kući, na njegove oči oni siluju a zatim i skroz iskasape njegovu ženu. Ne mogući da se pomiri sa gubitkom, on počinje da ubija muslimane koji su mu ubili ženu, kako bi se osvetio.

Izvan kuće, on se sreće sa Brahminom koji je dio indijske grupe, koja se bori protiv muslimana, sa sličnom brutalnom silom, koju koriste i muslimani. Oni takođe žele da ubiju Mahatmu Gandhija, koji se bori da ponovo spoji Muslimane i Indijce, kako bi oni svi živjeli u miru i slozi. On takođe želi da da i obeštećenja Pakistanu, kako bi mogli svi živjeti u miru. Međutim, ova grupa se ne slaže sa tim.

Kako ga je porodica primorala da se ponovo oženi, Ram meri Mythili, koja je još uvijek skoro dijete. Ipak, vraćajući se u Maharashtri, on se ponovo sreće sa Abhyankarom, i postaje dio njegove organizacije, koja je protiv Gandhija. Tokom nesreće na konju, Abhyankar je teško povrijeđen i umire. On traži od Rama, da mu se zakune, da će on nastaviti njegov rad, i da će ubiti Mahatmu.

Saket vjeruje da je Mahatma Gandhi odgovoran za sve što se dešava u Indiji. Ipak, poslije nekog vremena, on se ponovo ujedinjuje sa Amjadom, koji je musliman, i tu shvata da je on isti, kao što je bio i prije. On smatra Saketa za brata. Čak se i bori sa muslimanima protiv indijca, kako bi spasio ženu, đecu i ostale ljude koji se nalaze tu. Amjadovom smrću, on mijenja svoje mišljenje o Gandhiju, i želi da traži oproštaj od njega. Malo poslije toga, Gandhi biva ubijen od strane drugog ubice. Ironično Gandhi umire bez njegovih poznatih zadnjih riječi "Hey Ram", kako se mislilo da je on to izgovorio.

Od tada Saket Ram živi po Gandhinim principima. Kao 89 godišnjak on je odvezen u bolnicu, i rečeno je da je bomba bačena u gradu, zbog odnosa koji su još na ratnoj nozi između indijca i muslimana. On se nalazi sa osobljem i rođacima u podzemno sklonište, đe i umire prije prestanka napada.

Uloge uredi

Nagrade uredi

Film je dobio sledeće nagrade :

2000 National Film Awards (India)

  • Dobio - Silver Lotus Award - Best Supporting Actor - Atul Kulkarni
  • Dobio - Silver Lotus Award - Best Costume Design - Sarika
  • Dobio - Silver Lotus Award - Best Special Effects - Manthra

Eksterni linkovi uredi