Hesperosaurus ("zapadni gušter", od grč. ἕσπερο-/hespero- "zapadni" i σαυρος/saurus "gušter") bio je dinosaur biljojed koji je postojao od perioda kimmeridgija do perioda tithonija jurske epohe (prije oko 150 miliona godina), a njegovi fosili pronađeni su u saveznoj državi Wyoming u Sjedinjenim Američkim Državama. On pripada starijem dijelu formacije Morrison, pa je malo stariji od ostalih stegosaura iz Morrisona.

Hesperosaurus
Restauracija
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Stegosauria
Porodica: Stegosauridae
Potporodica: Stegosaurinae
Rod: Hesperosaurus
Carpenter, Miles & Cloward, 2001.
Vrsta: H. mjosi
Carpenter, Miles & Cloward, 2001.

Hesperosaurus je bio tip stegosaurida i imao je ploče na leđima i četiri bodlje na repu. Ploče na leđima nisu bile tako visoke, ali su bile duže, nego kod njegovog srodnika Stegosaurusa. Imao je kraću, širu lubanju nego Stegosaurus i izgleda da je u najbližem srodstvu sa rodom Dacentrurus.

Osobine uredi

 
Skelet

Hesperosaurus je dostizao dužinu od 5 do 6 metara, ali treba naglasiti da je jedini pronađeni primjerak bila neodrasla jedinka. Kao i svi stegosauri, on je imao dvostruki red koštanih ploča duž leđa. Te koštane ploče bile su - u odnosu na ploče kod Stegosaurusa - izduženije i ovalne. Na kraju repa imao je dva para dugih, šiljastih bodlji. Udovi ovog roda nisu pronađeni, ali lubanja je bila nešto kraća i šira nego kod ostalih stegosaura. Hesperosaurus je, kao i ostali stegosauri, imao malene zube, prilagođene ishrani biljem.

Otkriće i vrste uredi

Kenneth Carpenter i kolege su opisali rod Hesperosaurus 2001. godine, a dobio je naziv zato što je pronađen na jednoj lokaciji na zapadu SAD-a. Pronađena je potpuna lubanja i veći dio skeleta. Jedina poznata vrsta je Hesperosaurus mjosi. Prisutna je u stratigrafskoj zoni 1 formacije Morrison.[1]

Susannah Maidment i kolege su 2008. predložili da bi se Hesperosaurus trebao smatrati sinonimom roda Stegosaurus, dok bi se H. mjosi trebao nazvati Stegosaurus mjosi.[2]

Izvori uredi

  1. Foster, J. (2007). "Appendix." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. pp. 327–329.
  2. Maidment, Susannah C.R.; Norman, David B.; Barrett, Paul M.; and Upchurch, Paul (2008). „Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia)”. Journal of Systematic Palaeontology 6 (4): 367–407. DOI:10.1017/S1477201908002459. 

Vanjske poveznice uredi