Here's to You (sh. Ovo je za vas) je pjesma koju je 1971. godine komponirao Ennio Morricone, a originalno izvela američka folk pjevačica Joan Baez na kraju filma Sacco e Vanzetti. Film je bio posvećen Niccoli Saccou i Bartolomeu Vanzettiju, dvojici italijanskih useljenika i anarhističkih aktivista koji su 1927. pogubljeni nakon kontroverznog suđenja za pljačku i ubistvo. Njen, prilično kratak i jednostavan tekst je inspiriran riječima Vanzettija iz intervjua sa novinarom Philipom D. Strongom nekoliko mjeseci prije pogubljenja.[1]

Da nije bilo ovih stvari, mogao sam svoj živoz živjeti govoreći na uglovima ulicama prezrivim ljudima. Mogao sam umrijeti, neoznačen, nepoznat, kao promašaj. Sada nismo promašaj. Ovo je naša karijera i trijumfa. Nikada u našim punim životima nismo se mogli nadati da ćemo toliko napraviti za toleranciju, za pravdu, za čovjekovo razumijevanje drugog čovjeka kao što to sada radimo igrom slučaja. Naše riječi - naši životi - naše muke - ništa! Oduzimanje naših života - života dobrog postolara i siromašnog trgovca ribom - sve! Taj posljedni trenutak pripada nama - agonija je naš trijumf.

Pjesma je postala veliki hit, a kasnije su obrađivali brojni drugi izvođači, te se smatra svojevrsnom neslužbenom himnom aktivista i boraca za ljudska prava. Godine 1977. je u zapadnonjemačkom igrano-dokumentarnom filmu Jesen u Njemačkoj korištena u sceni pogreba militanata RAF-a koji su bili izvršili samoubistvo u zatvoru. Mlađim generacijama je poznata kao dio soundtracka video-igara Metal Gear Solid V: Ground Zeroes i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Izvori uredi

  1. Sacco, Nicola; Vanzetti, Bartolomeo (2007). The Letters of Sacco and Vanzetti. London: Penguin. str. l. ISBN 978-0-14-310507-7. Pristupljeno 24. XI 2015.