Henry Chadwick (Exeter, Engleska, 5.10. 1824Brooklyn, 20.4. 1908.), često nazivan "Otac bejzbola," bio je sportski novinar, statističar i historičar bejzbola.

Henry Chadwick

Chadwick je odrastao u porodici radikalnog engleskog novinara Jamesa Chadwicka. Za razliku od svog starijeg polubrata Sir Edwina Chadwicka, koji je ostao u Britaniji i postao veliki društveni reformator i utemeljitelj modernog sanitarnog sistema, mladi je Henry s ocem 1837. godine otišao u SAD.

Chadwick je odrastao uz kriket, ali ga je u novoj domovini fascinirala nova igra bejzbol. Kao novinar i statističar-amater učinio je mnogo na njenoj popularizaciji, kao i razvoju nove discipline zvane sportsko novinastvo.

Chadwick je bio urednik The Beadle Baseball Player, prvog vodiča za bejzbol. Također je bio član mnogih odbora koji su mijenjali pravila igre. Također je poznat kao autor box scorea - standardne tablice za bilježenje najvažnijih statistika u bejzbol-utakmici, koju je stvorio na temelju slične tablice za kriket. Također je popularizirao statistike kojima se dan-danas mjeri kvaliteta pitchera i udarača, kao što su batting average and earned run average.

Chadwick se u svojim spisima također često obarao i na ono što je smatrao štetnim pojavam u bejzbolu. To se prije svega odnosilo na sklonost alkoholu kod igrača, kao i utjecaj ilegalnih i legalnih kladionica na ishod utakmica.

Pred kraj života, Chadwick je ušao u žestoki spor sa svojim dugogodišnjim prijateljem Albertom Spaldingom oko toga od čega se razvio bejzbol. Chadwick je držao da je bejzbol nastao od engleske igre zvane rounders. Spalding je, pak, držao da je bejzbol isključivo američki pronalazak. Chadwick i Spalding su se složili da kontroverzu riješi posebna komisija koja je na kraju kao pronalazača bejzbola imenovala američkog generala Abnera Doubledaya. Chadwick je prema toj tvrdnji - danas odbačenoj od strane historičara - izrazio prezir.

Chadwick je umro u dobi od 83 godina, a sahranjen je na groblju Green-Wood Cemetery u Brooklynu. Na grobu mu piše "Otac bejzbola".[1][2]

Godine 1938. je imenovan u Bejzbolsku Halu slavnih.

Literatura uredi

  • Tygiel, Jules. Past Time.

Eksterni linkovi uredi