Hell Is for Heroes (film)

Hell Is for Heroes (sh. Pakao je za heroje) je američki crno-bijeli ratni film snimljen 1944. godine u režiji Dona Siegela. Radnja se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata na Zapadnom frontu odnosno njemačko-francuskoj granici u jesen 1944. godine kada se mala jedinica američke vojske čiji su pripadnici vjerovali da će biti povučeni u SAD sticajem okolnosti moraju braniti izolirani položaj od višestruko nadmoćnijih njemačkih snaga. Nomilani protagonist, čiji lik tumači Steve McQueen je vojnik koji je za kaznu zbog svojeglavosti i pijanstva bio degradiran od čina podoficira, ali koji se svojim snalažljivošću i borbenim talentom nameće pretpostavljenima i nudi plan za preživljavanje.

Hell Is for Heroes
RežijaDon Siegel
ProducentHenry Blanke
ScenarioRichard Carr & Robert Pirosh
UlogeSteve McQueen
Bobby Darin
Fess Parker
James Coburn
Bob Newhart
Nick Adams
MuzikaLeonard Rosenman
FotografijaHarold Lipstein
MontažaHoward A. Smith
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
26. 6. 1962 (1962-06-26)
Trajanje90 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Jedan od autora scenarija za film bio je Robert Pirosh, veteran koji je svoja iskustva sa Zapadnog fronta bio iskoristio za Oscarom nagrađeni film Battleground. Njegov novi film se odlikovao realističnim, ali i daleko mračnijim prikazom ratnih zbivanja, koji je uključivao za tadašnje standarde eksplicitno nasilje i prikaz izuzetno neugodnih i uznemirujućih načina na koji se u ratu može poginuti. Snimanje je, pak, bilo obilježeno tehničkim i drugim problemima koji su se kasnije tumačili izuzetno niskim budžetom; korištene su lokacije u Kaliforniji i snimalo se uglavnom noću, oružje i drugi rekviziti su bili neispravni. Najviše je problema, prema svjedočenjima članova ekipe, pravio McQueen, i to zato što se smatrao glavnom zvijezdom te nije trpio svoje kolege - popularnog pjevača Bobbyja Darina i komičara Boba Newharta - koje je smatrao konkurencijom. Film se najviše istakao neuobičajenom završnicom, odnosno time što naprasno završava u sceni borbe, a što se često tumačilo kao najjednostavnije rješenje problema koje je donijelo prekoračenje budžeta.

Iako će ga kasniji kritičari hvaliti zbog naturalističkog prikaza ratne stvarnosti i odbacivanja romantičnih i patriotskih motiva karakterističnih za tadašnja hollywoodska ostvarenja, Hell Is for Heroes je doživio neuspjeh. Siegelu je bio jedini ratni film u karijeri. Usprkos toga, sa vremenom, a pogotovo nakon iskustava vijetnamskog rata, je počeo dobijati sve bolju reputaciju. The Siege of AR-558, epizoda TV-serije Star Trek: Deep Space Nine, je velikim dijelom inspiriana radnjom filma i odaje mu homage brojnim detaljima. Po naslovu filma je ime dobio i američki rock bend Hell Is for Heroes.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi