Heinrich Schütz

Heinrich Schütz (Hajnrih Šic) (8. oktobar 1585 Köstritz - 6. novembar 1672 Drezden) njemački je kompozitor i orguljaš, generalno priznat kao najvažniji njemački kompozitor prije Johan Sebastijan Baha. Često se smatranajvažnijim kompozitorom 17. vijeka, zajedno sa Claudiem Monteverdijem. Napisao je prvu njemačku operu, Dafne, premijerno izvedenu u Torgau 1627. godine, ali muzika te opere izgubljena je.

Rembrandt: portret anonimnog muzičara, 1633. (Galerija umjetnosti Corcoran, Washington, D.C.

Kao dječak prvo je bio član hora. U Veneciji od 1609. do 1613. studira muziku sa Giovanniem Gabrieliem. Potom je bio orguljaš u Kassel, prije prelaza u Drezden 1615. godine, gdje je radio kao dvorski kompozitor za saksonskog kneza. Ostao ja na tom položaju do svoje smrti. U nekoliko navrata napuštao je Drezden. 1628. je ponovo išao u Veneciju, najvjerovatnije da se sretne sa Monteverdijem, gdje je studirao muziku s njim, te 1633. godine, posle Tridesteogodišnjeg rata, kada je prekinuo život na dvoru i zaposlio se u Kopenhagenu. Vratio se u Drezden 1641. i ostao tu do kraja života.

Poznata djela su Sieben Worte Jesu Christi am Kreuz (Sedam riječi Isusa Hrista na krstu) i Historia der frölichen und siegreichen Aufferstehung (Priča o uskrsnuću).