Hayley Westenra

Hayley Dee Westenra (Christchurch, 10. travnja 1987.) je novozelandska pjevačica, classical crossover izvođačica, kantautorica i UNICEF-ova ambasadorica. Njezin prvi međunarodno objavljeni album, Pure, dosegao je prvo mjesto na britanskim ljestvicama klasične muzike 2003. godine te je prodan u više od 2,000,000 primjeraka diljem svijeta. Pure i danas ostaje najbrže prodavani debitanski album klasične glazbe, a njime je Westenra postala međunarodna zvijezda već u 16. godini. U kolovozu 2006., Westenra se pridružila irskom bendu Celtic Woman, sudjelujući na njihovom CD-u i DVD-u Celtic Woman: A New Journey, na proljetnoj turneji 2007. i na DVD-u The Greatest Journey: Essential Collection izdanom 2008. godine. Tokom karijere, Westenra je izdala ukupno pet #1 albuma u Novom Zelandu, postavivši tako rekord kojeg od 2014. godine dijeli s alternativnim bendom Shihad.

Hayley Westenra
Lični podaci
Ime po rođenjuHayley Dee Westenra
Datum rođenja10. travnja 1987.
Mjesto rođenjaNovi Zeland Christchurch, Novi Zeland,
Zanimanjepjevačica, kantautorica
Muzički rad
Period aktivnosti2003.—danas
Žanrclassical crossover, pop, folk, celtic, operni pop, rock, new-age
Diskografska kućaUniversal New Zealand
Decca Records
Ostalo
Povezani izvođačiCeltic Woman, Ennio Morricone, Andrea Bocelli
Službene stranicehayleywestenra.com

Izvodeći klasičnu glazbu, ali i folk i pop pjesme, Westenra je pjevala na engleskom, irskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, portugalskom, latinskom, japanskom, mandarinskom i katalonskom.

Westenra je nastupala i pred brojnim svjetskim dužnosnicima. Do danas je druga najmlađa UNICEF-ova ambasadorica te je doprinosila različitim dobrotvornim svrhama diljem svijeta. Krajem 2013. godine, udala se za Arnauda Sabarda.

Diskografija uredi

Međunarodni studijski albumi uredi

Regionalni studijski albumi uredi

Kompilacije uredi

Vanjske poveznice uredi

Multimedija i intervjui