Ovo je kinesko ime; porodično ime je Han.

Han Sui (? -215)[1] bio je kineski gospodar rata iz doba kraja dinastije Han, poznat po tome što je godinama uspješno držao vlast u sjeverozapadnoj graničnoj provinciji Liang (涼州, ali bio i jedan od najdugovječnijih i najupornijih neprijatelja Cao Caoa.

Han Sui je svoju karijeru započeo za vrijeme Liangzhouskog ustanka, tokom koga se nametnuo kao jedan od vođa, ali i sprijateljio sa Ma Tengom koji će mu kasnije postati pobratim. Njih dvojica su tokom ustanka poraženi od strane Dong Zhuoa i Huangfu Songa, ali su, prije svega zbog kolapsa centralne vlasti, uspjeli zadržati de facto nezavisni status svoje provincije. Godine 192. su sudjelovali u neuspješnom napadu na Chang'an, nominalnu carsku prijestolnicu kojom je upravljao Liu Yan. Kasnije su se odnosi među dvojicom pobratima toliko pokvarili da je to iskoristio Cao Cao, nastojeći preuzeti vlast nad Liangom pod izlikom njihovog mirenja. Han Sui je digao ustanak protiv Cao Caoa za vrijeme njegovog pohoda na Hanzhong. Njegova borba protiv Cao Caoa nije dala rezultata, ali je odbio prijedloge da se iz Lianga povuče kod Liu Beija na jug. Živio je kao odmetnik, prije nego što je umro ili bio ubijen od svojih oficira koji su kasnije donijeli njegovu odrezanu glavu Cao Caovim generalima.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 301. ISBN 978-90-04-15605-0.