Halid Bešlić (20. novembar 1953, Vrapci kod Knežine, Sokolac, Bosna i Hercegovina) je bosanskohercegovački pjevač pop-folk muzike.

Halid Bešlić
Bešlić performing in Toronto, Canada in May 2007.
Lični podaci
Datum rođenja20. 11. 1953. (1953-11-20) (dob: 70)
Mjesto rođenjaSokolac, NR Bosna i Hercegovina, FNRJ,
Zanimanjemuzičar, pjevač
Muzički rad
Period aktivnosti1979—
ŽanrPop-folk
Instrumenttruba

Biografija uredi

Halid "Hali" Bešlić je rođen 20. novembra 1953. godine u zaseoku Vrapci, kod Knežine, općina Sokolac. Amaterski se počeo baviti muzikom, odnosno pjevanjem još kao učenik osnovne škole, kroz razna kulturno-umjetnička društva, a najduže vremena je proveo u KUD "Zija Dizdarević". To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze u bivšoj Jugoslaviji. Nakon povratka iz vojske, svoju estradnu karijeru je aktivirao kroz nastupe u poznatim sarajevskim i drugim restoranima, što je potrajalo nekih 5-6 godina.

Prvu ‘singl ploču’ je snimio 1979. godine od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskoj, odnosno balkanskoj estradnoj sceni. Rezultat Halidovog rada od 1979. godine do 2003. je 16 snimljenih albuma, kao i dva albuma uživo, koji su prodani u milionskim nakladama raznih nosača zvuka. Održao je na hiljade solističkih koncerata širom svijeta.

Halid Bešlić je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992-95) održao preko 500 humanitarnih koncerata širom zapadne Evrope.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara BiH.

Sarobraćajna nesreća uredi

10. marta 2009. godine Halid Bešlić je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u naselju Kobilja Glava kod Sarajeva kada je u automobilu marke Škoda superb sletio s kolovoza.[1]

Diskografija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi