Hadži-Prodanova buna

Hadži Prodanova buna je bila srpska pobuna iz 1814. protiv turskog terora. Na čelu bune je bio hadži Prodan Gligorijević. Buna se završila pobedom Turaka, a veliku ulogu u njenom gušenju je imao Miloš Obrenović, potonji vođa Drugog srpskog ustanka i knez Srbije.

Buna je izbila iznenada i bez prethodne pripreme u požeškoj nahiji kao reakcija na niz represivnih mera i nameta koje su Turci pojačavali. Neposredan povod bio je sukob kod manastira Trnave između Srba i Turaka, čiji su organizatori bili trnavski iguman Pajsije i Mihailo, brat hadži Prodana, a koji se svršio loše po ljude požeškog muselima Latif-age. Na čelo bune stao je hadži Prodan, nastavivši da organizuje čete i širi bunu; obuhvaćene su kragujevačka i jagodinska nahija.

Sem hadži Prodana, u buni nije učestvovao nijedan vojvoda iz Prvog ustanka, dok je nekoliko i pomagalo Turcima. Miloš Obrenović je odbio ponuđeno vođstvo, izgovarajući se na nepripremljenost, nedostatak oružja i nepogodno godišnje doba. Međutim, ponudio je veziru Sulejman-paši svoju pomoć za gušenje bune, uz obećanje da će biti oprošteno svakome učesniku bune koji se preda, izuzev hadži Prodana i njegove braće. Zajedno sa rudničkim muselimom Ašim-begom, Miloš je ugušio bunu, uz veći otpor u kragujevačkoj nahiji. Posle sukoba kod Knića, gde su ustanici izvojevali pobedu, ali se potom razišli kućama, hadži Prodan je prebegao u Austriju.

Posle smirenja bune nije poštovano vezirovo obećanje dato Milošu Obrenoviću; iz pobunjenih nahija pokupljeno je oko 300 istaknutih ljudi i u sindžirima odvedeno u Beograd gde su pogubljeni ili nabijeni na kolac. Na kolac je nabijen i začetnik ustanka, iguman Pajsije.

Spoljašnje veze uredi

p  r  u
Srpska revolucija
navigacija kroz istoriju
Prvi srpski ustanak Drugi srpski ustanak Učesnici Vidi još

Uvod
Seča knezova

1804.
Seča knezova
Zbor u Orašcu
Ostružnička skupština

1805.
Praviteljstvujušči Sovjet Serbski
Bitka na Ivankovcu

1806.
Bitka na Mišaru
Bitka na Deligradu

1809.
Bitka na Čegru

1813.
Boj na Ravnju

Posebni članci
Hronologija
Znamenite ličnosti
Spomen-kompleks

1815.
Sastanak u Takovu
Bitka na Ljubiću

Posebni članci
Hronologija
Znamenite ličnosti
Spomen-kompleks

Beogradski pašaluk
Bosanski pašaluk

Posebni članci
Ičkov mir
Hadži Prodanova buna
Bukureštanski mir
Jedrenski mir
Kneževina Srbija
Znamenite ličnosti

Posledice
Kneževina Srbija
Sretenjski ustav

Povezani članci
Napoleonovi ratovi
Plan o iseljenju Srba