Radio Sljeme je hrvatska nekomercijalna radio postaja koja je dio Hrvatskog radija i emitira svoj program na području Zagreba i šire okolice od 17. travnja 1953. prvo pod nazivom Radio na valu 202,1, a od 15. 5. 1953. kao Radio Sljeme. Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik. Četverosatni program proširio se 1986. godine na 12 sati. Posebice popularne bile su emisije Abeceda grada i Dnevni događaji te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987. godine. Tokom rata u Hrvatskoj posebice slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997. Radio Sljeme je prešlo na 24-satno emitiranje.

Radio Sljeme
Područje emitiranjaGrad Zagreb
Zagrebačka županija
Krapinsko-zagorska županija
Varaždinska županija
Međimurska županija
Koprivničko-križevačka županija
Frekvencija88,1 MHz
Početak emitiranja17. 4. 1953.
ERP10 kW (Sljeme)
AdresaPrisavlje 3, 10000 Zagreb
AfilijacijeHrvatska radiotelevizija
VlasnikHrvatska radiotelevizija
Websitewww.hrt.hr/sljeme

Najzagrebačkiji radio, što je poznati sinonim radija, ionako se radio čuje u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i pokriva 7 županija popularan je zbog programskog usmjerenja, u kojem središnje mjesto zauzima grad Zagreb. Radijska postaja je također vrlo karakteristična i po glazbi koju emitira, jer politika kuće stoji na načelu da se ne emitira agresivna glazba. Puštaju se dosta često vječni evergreeni, no ne emitiraju se samo stari već i suvremeni glazbeni brojevi.

Radio Sljeme je isprva svoj program emitirao putem srednjevalih odašiljača koji se u to vrijeme koristio kada je radio počeo sa emitranjem. 3. 10. 1971. g. krenulo je UKV (FM) emitiranje na 88,1 MHz sa Sljemena, isprva sa starog odašiljača, a od 15. svibnja 1976. s novog RTV tornja koji je tog dana počeo sa radom.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi