Guthrum (? - cca. 890), kršten kao Æthelstan, bio je kralj danskih Vikinga u Danelagu (današnja istočna Engleska), poznat prije svega po sukobu sa anglosaksonskim kraljem Alfredom Velikim.

O Guthrumovom ranom životu se malo zna, uključujući to da li je bio pripadnik Velike poganske vojske koja se 860-ih iskrcala na obale istočne Engleske i krenula osvajati anglosaksonska kraljevstva. Prvi put se spominje 874. kada je vodio pohode na Northumbriju na sjeveru i Merciju na zapadu. Od 876. je krenuo u pohode na Wessex, kojim je vladao Alfred; u nekoliko navrata je izvojevao pobjede, a potom od Alfreda ishodio plaćanje danka, da bi potom prekršio sporazum. To se dogodilo i početkom 878. kada je zauzeo Chippenham i natjerao Alfreda da se sakrije u močvari; međutim, Alfred je uspio pregrupirati i reorganizirati svoju vojsku i Guthrumu nanijeti odlučujući poraz u bitci kod Ethanduna u maju.

Poraženi Guthrum je, prema navodima kroničara Assera, prisiljen sklopiti Sporazum u Wedmoreu, prema kome se obavezao ne samo odustati od daljih napada na Wessex, nego i pokrstiti. Ceremoniju krštenja je nadgledao i sam Alfred, koji je Guthruma proglasio svojim usvojenim sinom i dao mu anglosaksonsko ime "Aethelstan". Iako je dio historičara skeptičan prema ovim navodima, drugi krštenje smatraju mudrim političkim potezom od strane Guthruma koji je shvatio da će vlast nad osvojenim područjima lakše očuvati ako pomoću zajedničke kršćanske religije stekne legitimitet među svojim anglosaksonskim podanicima. Godine 879. se Guthrum povukao u Istočnu Angliju gdje je proveo ostatak života. Godine 884. su Alfred sklopili dodatni sporazum kojim su odredili granice Wessexa i Danelaga i uredili međusobne odnose.

Guthrum se pojavljuje kao lik u seriji historijskih romana Bernarda Cornwella, kao i u filmu Alfred Veliki iz 1969. gdje ga je tumačio Michael York.

Engleska kraljevska porodica
Prethodi:
Aethelred
kralj Istočne Anglije
879– 890
Slijedi:
Eohric