Gundahar (latinski: Gundaharius, poznat i kao Gundohar, Gundihar ili Guntiar, ? - 437) bio je kralj Burgunda, poznat i kao lik iz nordijske mitologije, odnosno Pjesme o Nibelunzima.

Gundahar naređuje Hagenu da baci zlato u Rajnu, slika Petera van Corneliusa iz 1859.

Historijski izvori navode kako je bio sin kralja Gebike, a da je oko 411. naslijedio starijeg brata Gundomara, odnosno naslijedio ili vladao zajedno sa starijim bratom Giselherom. Već 411. su Burgundi, koji su se u dolinu Rajne doselili za vrijeme Velike seobe naroda bili dovoljno snažni da podrže zapadnorimskog generala Jovina u pokušaju otimanja carske krune od Honorija. U to vrijeme su se Burgundi naselili na lijevoj obali Rajne i zauzeli današnjeg gradove Worms, Speyer i Strasbourg. Sa vremenom su se pomirili Honorija, koji je priznao njihova osvajanja. Međutim, njihovi pljačkaški upadi u provinciju Galiju Belgiku su se nastavili, te je 436. zapadnorimski vojskovođa Flavije Aecije angažirao hunske najamnike da napadnu Burgunde. Oni su to i učinili, zauzveši Worms i pobivši veliki broj Burgunda, uključujući i njihovo plemstvo na čelu sa Gundaharom. Dio Burgunda je, međutim, preživio tu katastrofu te se preselio na jug u dolinu Rhone gdje je pod Gondiocom osnovano novo burgundsko kraljevstvo.

Njegovo staronordijsko ime Gunnar je popularno među današnjim skandinavskim narodima, isto kao i njemačke verzije Gunther ili Gunter.

Literatura uredi

Prethodi:
Giselher
kralj Burgundije
?–437
Slijedi:
Gunderik