Guillaume III od Akvitanije


Guillaume III (Vilim; 915 – 3. april 963), zvani Žitoglavi (francuski: Tête d'étoupe, latinski: Caput Stupe) po svijetloj boji kose, bio je "grof Vojvodstva Akvitanija" od 959. i vojvoda Akvitanije od 962. do smrti. Također je bio grof Poitoua (kao Guillaume I) od 935. i grof Auvergnea od 950. Primarni izvori za njegovu vladavinu su Ademar od Chabannesa, Dudo od Saint-Quentina i Guillame od Jumiègesa.

Guillaume III, vojvoda od Akvitanije
Suprug/a/e/ziAdèle
Plemićka porodicaKuća Poitiers
OtacEbalus od Akvitanije
MajkaAdele
Rođen/a915
Poitiers
Umro/la3. 4. 963.
Saint-Maixent-l'École

Guillaume je bio sin Ebalusa Manzera i Emilienne. Rođen je u Poitiersu. Prisizao je Vojvodstvo Akvitanije kao nasljedstvo od oca, ali mu vojvodska titula nije priznata do nesporedno pred smrt.

Nedugo nakon smrti kralja Francuske kralj Louis IV ga je prisilio da dio svojih zemalja prepustit Hugu Velikom. To je učinio mirno i dostojanstveno, ali je nakon toga bio s lošim odnosima sa Hugom. Kada je 950. Hugo od Louisa stekao vojvodstva Burgundiju i Akvitaniju, potonja je pod Guillaumeom pružala uspješni otpor. U augustu 955. je Hugo uz pomoć Louisovog nasljednika Lothaira stavio Poitiers pod opsadu. Guillaume je uspješno pružao otpor, ali je poražen kada se kralju i njegovom savezniku odlučio suprotstaviti na otvorenom polju.

Nakon Hugove smrti je njegov sin Hugo Capet imenovan vojvodom od Akvitanije, ali nikada nije preuzeo vojvodstvo, jer se u međuvremenu Guillaume pomirio sa Lothairom.

Kao leno je dobio opatiju Saint-Hilaire-le-Grand, koju su poslije preuzeli njegovi nasljednici. U palači Poitiers je dao sagraditi biblioteku.


Guillaume III od Akvitanije
Rođen/a: 915 Umro/la: 3. april 963
Prethodi:
Ebalus
vojvoda Akvitanije
935–963
Slijedi:
Guillaume IV
Grofovi Poitiersa
935–963

Šablon:Grofovi Poitoua