Grof Baltar (engl. Count Baltar) je izmišljeni lik koji predstavlja glavnog antagonista u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio John Collicos.

Grof Baltar
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje"Saga of a Star World"'
Zadnje pojavljivanje"The Hand of God"
Tumač/ica ulogeJohn Colicos
Informacije
Vrstaljudska
Rodmuškarac
TitulaGrof
Rođenje
Smrt

Prvi put se pojavljuje u pilot-filmu Saga of a Star World kao član Kvoruma Dvanaest čijim je posredovanjem sklopljeno primirje kojim se treba okončati hiljadujarenski rat između Sajlonaca i Dvanaest Kolonija. U stvarnosti, Baltar je izdajnik koji namjerno nagovara Dvanaest Kolonija da u znak dobre volje odustanu od uobičajenih mjera opreza, a što sajloncima omogućava iznenadni napad koji će dovesti do sajlonskog napada u kome su Kolonije uništene. Nakon što je obavio svoj zadatak, Baltar više nije koristan Sajloncima te, na njegov užas, sajlonski Imperijalni Vođa naređuje njegovo pogubljenje.

Kasnije epizode TV-serije, međutim, prikazuju da je Baltar u posljednji trenutak pošteđen, odnosno da je Imperijalni Vođa zaključio da će čovjek biti najadekvatniji za zadatak istrebljenja ostatka čovječanstva koje bježi u floti okupljene oko Galactice. Baltaru je dano zapovjedništvo nad sajlonskom bazom (engl. basestar) te sajlonski pomoćnik po imenu Lucifer koji ga dodatno proučava.

U epizodi War of the Gods Baltar, zahvaljujući manipulacijama Grofa Iblisa koji na taj način želi steći povjerenje kolonijalne flote, dobrovoljno dolazi na Galacticu gdje je smjesta uhapšen i suđen za zločine protiv čovječanstva. U epizodi Baltar's Escape pokušava bez uspjeha pobjeći sa zatvorskog broda. U završnoj epizodi The Hand of God, Baltar pristaje Adami odati sajlonske tajne zahvaljujući kojima Galactica uspije uništiti sajlonsku bazu; zauzvrat je ostavljen na izoliranoj planeti.

U TV-seriji Galactica 1980 se navodi da je Baltar ponovno postao jedan od sajlonskih zapovjednika, ali se njegov lik tamo neposredno ne pojavljuje.

Baltar se kasnije pojavio u stripovima o Battlestar Galactici, kao i kratkom pilot-filmu Battlestar Galactica: The Second Coming gdje je Collicos, nedugo pred smrt, ponovio svoju ulogu.

Redizajnirana serija uredi

Glavni članak: Gaius Baltar

Baltar se pojavljuje u redizajniranoj seriji u obliku lika po imenu Gaius Baltar, koga je tumačio James Callis.

Vanjske veze uredi