Grigorije Durić

Grigorije (Durić, Vareš, 17. decembar 1967) je episkop diseldorfski i njemački. Za episkopa Diseldorfa i cijele Njemačke ustoličen je 16. septembra 2018. u Diseldorfu. Prije toga bio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator dabrobosanski.

Životopis uredi

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Durić) je rođen 17. decembra 1967. godine u Varešu, u centralnoj Bosni, u pravoslavnoj srpskoj porodici, od oca Zdravka Durića i majke Savke rođ. Jović. Djetinjstvo je proveo u selu Planinica, gdje je živjela njegova porodica, inače porijeklom iz sela Banjani (Crna Gora) iz okoline Bilećkog jezera.

Osnovnu školu završio je u Varešu 1981. godine, a 1984. Elektroničarsku (u to vrijeme tako nazvanu) školu u Varešu. Srednju Bogoslovsku školu je upisao 1984. i završio je 1988. u Beogradu, nakon čega upisuje Bogoslovski fakultet u Skoplju i potom 1989. odlazi na odsluženje vojnog roka u Zagreb.

Zamonašen je u manastiru Ostrog 23. juna 1992. godine, odakle odlazi sa episkopom Atanasijem (Jevtićem) u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja. Rukopoložen je za jerođakona 17. jula 1992, a za jeromonaha 19. avgusta 1992. godine. Tvrdoški iguman postaje 12. maja 1996, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Bogoslovski fakultet je završio 1994. godine u Skoplju i od 1995. do 1997. je bio na postdiplomskim studijama u Atini.

Episkop uredi

Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla, od strane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija 3. oktobra 1999, kada je stao na čelo srpskog naroda u Hercegovini i postao njegov duhovni vođ. Nasljednik je prethodnih jerarha ove eparhije, osam stotina godina stare, od kojih je prvi Ilarion, a za njim slijede sedamdesetorica velikih crkvenih pastira, poput Svetog Danila Humskog, Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, Svetog Petra Zimonjića i drugih, do vladike Atanasija (Jevtića).

Radovi uredi

Episkop Grigorije je još ranih devedestih godina kao monah u prvim sabranjima obnovljene Crkve u Hercegovini blagovijestio jevanđeljsku riječ, govoreći, naročito pred mladim ljudima, u školama, bibliotekama, eparhijskom domu i drugim mjestima. Danas aktivno učestvuje u javnim tribinama i kulturnim kretanjima u Republici Srpskoj i Srbiji, a razgovori sa vladikom Grigorijem i njegove besjede i predavanja objavljuju se u različitim novinama, časopisima i knjigama. U izdanju Eparhije ZHiP 2004. izašla je knjiga koja dijelom objedinjuje ovu njegovu pastirsku djelatnost pod nazivom „Dolazi čas i već je nastao“.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi