Briljantin (engl. Grease) je američka romantična komedija u vidu mjuzikla produkcijske kuće Paramaunt Pikčers[2] u režiji Rendala Klajzera. Film je adaptacija istoimenog mjuzikla Vorena Kejsija i Džima Džejkobsa iz 1971. godine, u kojem se govori o dvoje zaljubljenih srednjoškolaca tokom 50-ih godina prošlog veka. U filmu glume Džon Travolta, Olivija Njutn-Džon, Stokard Čening i Džef Konavej.

Grease
RežijaRandal Kleiser
ProducentRobert Stigwood
Allan Carr
ScenarioBronte Woodard
PredložakGrease; autor:
Jim Jacobs
Warren Casey
Uloge
MuzikaMichael Gibson
FotografijaBill Butler
MontažaJohn F. Burnett
Robert Pergament
StudioRSO Records
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
16. 6. 1978 (1978-06-16)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6 mil. $[1]
Bruto prihod395 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Grease 2

Premijerno prikazan 16. juna 1978. godine, Briljantin je bio izuzetno uspešan kako kritički, tako i finansijski, i na taj način je postao najprofitabilniji film godine.[3] U Sjedinjenim Američkim Državama film i dalje važi za najprofitabilniji mjuzikl svih vremena. Briljantin je bio nominovan za Oskara za najbolju originalnu pesmu. Nastavak ovog mjuzikla, Briljantin 2, izašao je 1982. godine i u njemu je iste uloge glumilo samo nekoliko članova prvobitne postave iz 1978. godine.

Radnja filma uredi

U leto 1958. godine, Sendi Olson (Olivija Njutn-Džon), tokom godišnjeg odmora, upoznaje dečka iz kraja Denija Zuka (Džon Travolta) na plaži i ubrzo nakon toga se između njih dvoje rađa ljubav. Kako se leto bliži kraju, Sendi počinje da brine o svom povratku u Australiju i o tome da nikada više neće videti Denija, ali je on uverava da je to za njih samo početak.

Prvog dana njihove završne godine u Srednjoj školi „Ridel” Deni, vođa briljantinske bande poznate pod imenom T-Birds (T-ptice), sastaje se sa ostalim članovima, Kenikijem (drugi glavni član bande i Denijev najbolji prijatelj), Sonijem, Dudijem i Pacijem, i svi prepričavaju šta su radili tokom leta. Deni spominje kako je upoznao jednu devojku i oni se zajedno šale oko toga. U međuvremenu, Sendi se upisuje u „Ridel” nakon iznenadnih promena u planovima njenih roditelja, bez predstave o tome da Deni ide u tu školu. Takođe, ni Deni nije znao da je ona tu. Sendi se sprijateljila sa Frenči, članicom Rozih dama (engl. Pink Ladies), ženske verzije T-Ptica. Frenči upoznaje Sendi sa ostalim članicama Rozih dama, Beti Rizo, vođom grupe, Janom i Marti Marašinom. Rizo (Stokard Čening) zaključuje da Sendi izgleda ,,previše fino da bi se uklopila u njihovu grupu”.

Za vreme ručka Sendi devojkama priča kako je tokom leta upoznala divnog momka u kog se zaljubila. (,,Letnje noći “, engl. “Summer Nights”). Nakon što je Rizo otkrila da je u pitanju Deni Zuko, njen bivši momak, ona na lukav način organizuje iznenađenje za Sendi, susret sa Denijem na skupu srednjoškolaca. Uprkos uzbuđenju što je vidi, Deni reaguje ravnodušno prema njoj, trudeći se da zadrži reputaciju ,,kul momka” i Sendi odlazi sa gnušanjem. Kako bi je oraspoložila, Frenči poziva Sendi da dođe kod nje kući i pridruži se ostalim devojkama na pidžama-žurki. T-Birds upadaju na žurku i Rizo odlazi sa Kenikijem. Kasnije njihov ljubavni sastanak remeti Leo, vođa suparničke briljantinske bande Škorpioni iz druge srednje škole. On uništava Kenikijev automobil, vređa prisutne i odlazi.

Nakon što su T-Birds pomogli da se popravi Kenikijev automobil, Deni pita Ridelovog trenera, Kalhuna, da mu pomogne da pronađe sport kojim bi zadivio Sendi, koja je od nedavno u vezi sa jednim od fudbalera iz škole. Isprobavajući mnoge sportove, Deni konačno otkriva da je dobar u atletici i na taj način ponovo osvaja Sendi. Oni odlaze na sastanak u Ledenu palatu (engl. Frost Palace), lokalno mesto za izlazak. Na sastanak upadaju Roze dame i T-ptice koji se postepeno ujedinjuju. Keniki i Rizo počinju da se svađaju i grupe se razdvajaju, ostavljajući Frenči samu da razmišlja o svom ispisivanju iz srednje škole kako bi se upisala u školu za negu lepote.

Nekoliko nedelja kasnije došlo je vreme za školsku igranku. Igranka Srednje škole „Ridel’’ izabrana je za prenos uživo na televiziji. Rizo i Keniki pokušavaju da nadmaše jedno drugo, dovodeći Lea i njegovu povremenu devojku Ča-Ča, dok Deni i Sendi odlaze zajedno. U završnom plesu , Deni i Ča-ča, koji su takođe nekada bili u vezi, nastupaju zajedno i osvajaju nacionalnu titulu, što jako pogađa Sendi i ona odlazi kući.

Nakon par dana Deni izvodi Sendi u lokalni bioskop i poklanja joj svoj maturantski prsten kao znak izvinjenja i potom izgovara nekoliko pogrešnih reči zbog kojih ona odlazi. Deni peva pesmu o svojoj ljubavi prema Sendi. U snek-baru Rizo u poverenju govori Marti kako misli da je trudna. Ova vest se brzo pročula i stigla do Kenikija koji je potencijalni otac. On pokušava da popravi situaciju, govoreći Rizo kako ne beži od svojih grešaka. Uvređena onim što je rekao, Rizo mu kaže da je otac deteta neko drugi. Sendi joj tada nudi podršku i njih dve napokon postaju prijateljice.

Keniki ugovara trku sa automobilima između njega i Lea gde pobednik po dogovoru osvaja gubitnikov automobil. Pre početka Paci slučajno onesvešćuje Kenikija, kada ga je pri otvaranju vrata od automobila udario u glavu. Shvativši da u takvom stanju neće moći da se trka, Keniki moli Denija da to učini umesto njega. Sendi posmatra trku iz daljine. Deni pobeđuje u trci, ali ne može da proslavi bez Sendi. Sendi shvata da ga ipak voli i odlučuje da se promeni kako bi bila sa Denijem i traži pomoć od Frenči.

Na kraju školske godine organizuje se maturantski karneval u okviru škole. Rizo i Keniki su ponovo zajedno nakon što je ona otkrila da ipak nije trudna. On je prosi i ovog puta ona pristaje. Deni dolazi obučen u džemper sa obeležjem koledža koje je zaradio na takmičenju iz atletike, pošto je postao sportista kako bi zadivio Sendi. Ona se pojavljuje u uskoj crnoj odeći, ostavljajući sve bez daha. Sada kada je postigla imidž loše devojke, ona i Deni zajedno plešu do kraja karnevala, izjavljujući jedno drugom ljubav, nakon čega sedaju u „Briljantinsku munju”, koja uzleće dok ostali pevaju (,,Odlazimo zejedno” , engl. We Go Together). Sendi i Deni se okreću da mahnu svojim prijateljima, polako se uzdižući u nebo.

Uloge uredi

Glavne
T-ptice
  • Džef Konavej kao Keniki
  • Beri Perl kao Dudi
  • Majkl Tući kao Sani la Tieri
  • Keli Vord kao Rodžer Paci
Roze dame
  • Stokard Čening kao Beti Rizo
  • Didi Kon kao Frenči
  • Džejmi Doneli kao Džen
  • Dina Menof kao Marti Marašino

Učenici
  • Edi Dizen kao Judžin Felsnik
  • Suzan Bakner kao Peti Simkoks
  • Lorenco Lamas kao Tom Čisum
  • Denis C. Stjuart kao Leo Balmudo
  • Anet Čarls kao Čarlen ¨Ča-Ča¨ di Gregorio
Školsko osoblje
  • Iv Arden kao direktor Mek Gi
  • Dodi Gudman kao Blanš Hodel
  • Sid Cezar kao trener Kalhun
  • Elis Gostli kao gospođa Mardok
  • Darel Cverling kao gospodin Linč
  • Dik Peterson kao gospodin Rudi
  • Feni Fleg kao sestra Vilkins
Ostali
  • Džoan Blondel kao Viola ¨Vi¨
  • Elen Travolta kao konobarica
  • Frenki Evalon kao tinejdžerski anđeo (eng. Teen Angel)
  • Ed Birns kao Vins Fontejn
  • Ša-Na-Na kao Džoni Kazino
  • Kockari (eng. Gamblers)

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi