Grande Arche (sh. Velika Kapija) jedna je od najprepoznatljivijih zgrada u Parizu. Nalazi se u poslovnom centru Defans, pa se naziva i Arche de la Défense (sh. Kapija Defansa). Građena je kao moderna verzija Trijumfalne kapije, i nalazi se tačno na osi koja spaja Luvr, Trijumfalnu kapiju i Defans.

Kapija Defansa
Kapija Defansa na kraju bulevara Šar De Gol
Kapija Defansa na kraju bulevara Šar De Gol
Kapija Defansa na kraju bulevara Šar De Gol


Informacije
Lokacija Pariz,  Francuska
Status završena
Svečano otvaranje jul 1989.
Sagrađena 1989.
Visina
Visina 110
Broj spratova 37.
Kompanije
Arhitekta Johan Oto von Sprekelsen
Strukturni
inžinjer
Derik Rejcel
Reference: http://www.grandearche.com

Izgradnja uredi

Na inicijativu francuskog predsednika Fransoa Miterana 1982. godine je raspisan konkurs za dizajnersko rešenje za glavni objekat u poslovnom centru Defans. Na konkursu je pobedio danski arhitekta Johan Oto von Sprekelsen sa idejom o "Trijumfalnoj kapiji 20. veka".[1]

Konstrukcija je započeta 1985. godine. Johan je sva ovlašćenja preneo na svog pomoćnika Pola Andrua koji je sa inžinjerom Rejcelom radio do završetka zgrade. Zgrada je završena 1989. godine. Otvaranje zgrade jula 1989. je propratila vojna parada. Izgradnjom Kapije defansa završena je forma istorijske ose (linije) koja ide dužinom celog Pariza : od muzeja Luvra, pa kroz trg Konkord, preko Jelisejskih polja, zatim kroz Trijumfalnu Kapiju i Avenijom Šarla De Gola do Defansa i ove zgrade na kraju te linije. Ova linija je prikazana na sledećoj slici:

 

Karakteristike uredi

Kapija je oblika kocke sa sledećim dimenzijama: širine 108 m, visine 110 m u dužine 112 m.[2] Konstrukcijski je sačinjena od rama od napregnutog betona prekrivena sa staklom i mermerom iz Italije. U bočnim stranicama ove zgrade smeštene su kancelarije u vlasništvu državne administracije. Deo zgrade koji predstavlja krov je zapravo izložbeni prostor koji je u vlasništvu Muzeja kompjutera.

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi