Grand Theft Auto (videoigra)

videoigra
(Preusmjereno sa stranice Grand Theft Auto)

Grand Theft Auto (GTA) je kompjuterska i video igra koju je stvorio škotski DMA Design (sada Rockstar North), a objavio ASC Games 1998. To je prva GTA igra napravljena, i deo je GTA serije koja sadrži sedam samostalnih igara i dva proširenja za original. Igra dopušta da se igrač okuša kao kriminalac koji može slobodno ići gradom. Raznovrsne misije su zadane, kao što su pljačke banaka, ubistva i drugi zločini.

Gejmplej uredi

Originalni GTA je sastoji od niza nivoa smeštenih u jednom od tri grada u igri. U svakom nivou igraču je zadat broj bodova koje treba postići, a da to postigne, dostupno mu je pet života. Bodovi su ustvari novac, koji može biti potrošen na razne stvari, kao što je farbanje auta. Međutim, svaki dolar potrošen se oduzima od bodova, pa to igrača udaljuje od konačnog cilja. Igrač je slobodan, tj. radi sve što želi. Može samo istraživati grad, izazivati smrt i uništenje ili ukrašavati aute i prodavati ih; ali da završi nivo igrač mora završiti određen broj misija. Čak i u misijama igrač ima određenu slobodu, da bira put kojim će se kretati iako je odredište većinom na tačno određenom mestu (ne miče se). Ovolikom količinom slobode ne može se pohvaliti skoro nijedna akcijska igra.

Zarađivanje bodova/novca uredi

Postoji nekoliko načina kako zaraditi bodove. To mogu biti razni zločini, poput sudaranja s autima (10 bodova) ili ubijanja policajaca (1000 bodova). Što je ozbiljniji zločin, on donosi više bodova. Ozbiljniji zločini brže privlače policiju. Još jedan način je da igrač ukrade auto te ga proda na jednom od mnogobrojnih pristaništa izvan grada za nekoliko hiljada bodova. Kada igrač završi misiju, množitelj bodova se poveća za jedan. Množitelj se množi sa normalnom zaradom, na primer: ubistvo policajca donosi 1000×1=1000 bodova, ako je igrač prešao dve misije, množitelj se povećava za dva pa ispadne ovako: 1000×3=3000 bodova. Povećanje množitelja utiče na sve, pa i na zaradu pri završetku misija.

Lokacije uredi

Tri grada u igri su napravljena po stvarnim gradovima: Liberti siti je napravljen po Njujorku, Vajs siti po Majamiju i San Andreas koji je naravljen po državi Kaliforniji. U tim gradovima se odvijaju igre GTA III, GTA Vice City i GTA San Andreas (koji je proširen na celu državu - Kaliforniju sa tri grada: Los Santos (Los Anđeles), San Fiero (San Francisko) i Las Venturas (Las Vegas) i 12 sela. Napravljeni gradovi ne oslikavaju verodostojno realne gradove. Manji broj objekata je modelovan sa kompletnim enterijerom.

Eksterni linkovi uredi