Gramos (grčki: Γράμος ili Γράμμος, vlaški: Gramosta, Gramusta, albanski: Gramoz ili Mali i Gramozit, makedonski: Грамуща ili Грамоща) je planina na sjeverozapadu Grčke koja se prostire od Prefekture Janjine (sa sjeveroistoka) do Prefekture Kastorija na sjeverozapadu, kao i na jugoistoku Albanije.

Gramos, Γράμος, Gramoz

Pogled na vrh planine Gramos
Nadmorska visina: 2 520
Mesto:  Grčka,  Albanija
Venac:Pindsko gorje
Koordinate:40°20′N 20°45′E / 40.333°N 20.750°E / 40.333; 20.750
Topo. mapa:
Gramos na mapi Grčke
Gramos
Gramos
Pozicija planine Gramos na karti Grčke

Planina Gramos je dio Pindskog gorja, njen najviši vrh Maja e Çukapeçit nalazi se na albanskoj strani planine (visok je 2 523 m.) Planina nosi ime po obližnjem vlaškom naselju Gramos, koje se nalazi na krajnjem zapadu prefekture Kastorija. Na području planine Gramos većinsko stanovništvo su Vlasi. Planina se prostire na dužini od oko 25-30 km u pravcu sjeverozapad - jugozapad, njezina širina je 15-20 km (jugozapad- jugoistok). Grčka nacionalna cesta 20 Kozani - Konica - Janjina ide po južnim obroncima planine Gramos.

Dvije značajne albanske rijeke Osum i Devolli imaju izvore na sjevernim obroncima Gramosa, kao i najduža grčka rijeka Aliakmon koja izvire na istočnim padinama Gramosa. Na Gramosu se nalazi i alpsko jezero Gizdova (grčki: Γκιστόβα).

Flora i fauna uredi

Šume pinija i smreka dominiraju u nižim djelovima planine, viši dijelovi su prekriti travom i niskim grmolikim smrekama.

  • Planina Gramos bila je posljednje utočište ELAS-a za grčkog građanskog rata, i sjedište njihove provizorne vlade. Na planini su se vodile odlučne bitke 1949 godine, posljedice tih borbi vide se i danas, ima još neočišćenih minskih polja iz tog vremena.

Eksterni linkovi uredi

Gramos flora grčkih planina[mrtav link]