Gradsko pozorište Jazavac

Gradsko pozorište „Jazavac“ je novo banjolučko pozorište koje se nalazi u sklopu sportske dvorane „Obilićevo“ u naselju Mejdan (Obilićevo). Osnovano je 2006. godine.

Jazavac je neprofitna umjetnička organizacija koja ima za cilj stvaranje i organizovanje pozorišnih i umjetničkih događaja. Radi širenja kulturne svijesti, kulturnog obrazovanja i navika, animacije publike, pokrenuta je inicijativa za osnivanjem gradskog pozorišta kao profesionalne ustanove koju bi predstavljali i predvodili mladi ljudi, odnosno kulturna elita grada Banje Luke.

Istorija uredi

Gradsko pozorište Jazavac je osnovano 26. aprila 2006. godine u Banjoj Luci. Prva pozorišna predstava „Oblik Stvari“ u režiji Stojana Matavulja, premijerno je prikazana 20. oktobra 2006. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Jazavac je osnovalo troje mladih glumaca sa ciljem da napravi pozorište u kome će priliku dobijati mladi profesionalni glumci, odnosno diplomci Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Poslije nekoliko godina rada, pozorište se preselilo u bivšu bioskopsku salu „Vrbas“, koja je renovirana i svečano otvorena 23. aprila 2009. godine.

Rukovodstvo uredi

Osnivači i rukovodioci pozorišta su: