Gorska Republika

Gorska Republika (rus. Горская республика) bila je država koja je postojala na Sjevernog Kavkaza od 1917. do 1921. godine, na kraju Prvog svjetskog i tokom Ruskog građanskog rata.

Gorska Republika Sjevernog Kavkaza
?
1917–1921 ?

Zastava of {{{common_name}}}

Zastava

Glavni grad Temir-Han-Šura (now Bujnaksk)
Jezik/ci ruski čečenski inguški
osetski kabardinski balkarski
dagestanski jezici
Vlast federalna republika
Historijska era prvi svjetski rat međuratni period
 - proglašenje nezavisnosti novembar 1917
 - uspostava belogardejske vlasti maj 1921.
Valuta rublja

Osnovana je u novembru 1917. godine od strane članova Saveza udruženih Sjevernog Kavkaza, organizacije koja je nakon početka Ruske revolucije okupljala političare iz redova Kavkaskih naroda. Povod je bila Oktobarska revolucija koja je dovela do kolapsa centralne vlasti u tadašnjoj ruskoj državi. Gorska Republika, čiji je prvi premijer postao čečenski zemljoposjednik i industrijalac Tapa Čermojev, međutim, ispočetka nije uspjela ostvariti efektivnu vlast nad područjem Sjevernog Kavkaza, dijelom i zbog postojanja suparničke Privremene Terečko-Dagestanske vlade. U međuvremenu su vlast nad tim područjem konsolidirali i boljševici, osnovavši Terečku Sovjetsku Republiku. Pod njihovim pritiskom je Čermojev sa svojom vladom iz Vladikavkaza 5. marta 1918. izbjegao na područje susjedne Gruzije.

Predstavnici Gorske Republike su tamo stekli zaštitu turskih trupa koje su, koristeći kolaps ruske vojske, prodrle na Kavkaz. Tako je 11. maja 1918. godine u Batumiju ponovno proglašena Gorksa Republika. Uz tursku podršku se vlada Gorske Republike premjestila natrag na Sjeverni Kavkaz, te je u novembru iste godine dobilo novo sjedište u Temir-Han-Šuri (današnji Bujnaksk u Dagestanu). Nezavisnost Gorske Republike su, uz Osmansko Carstvo, formalno priznale carska Njemačka, Austro-Ugarska i Bugarska (Centralne Sile), odnosno Gruzija, Azerbejdžan i Kubanjska Narodna Republika. Čermojev je također pokušao sklopiti savez sa ruskim kozačkim vođama, odnosno stvoriti zajedničku frontu protiv boljševika.

Poraz Centralnih sila je, međutim, brzo doveo u opasnost dalji opstanak Gorske Republike. Nakon povlačenja turskih snaga je vlada Republike reorganizirana, te je u januaru 1919. za njenog predsjednika imenovan Pšemaho Kocev. Poslana su izaslanstva zemljama pobjedničke Antante koje su počele oružjem, logistikom i na druge načine pomagati antiboljševičke belogardejske snage, od kojih je najjača bila Dobrovoljačka armija generala Antona Denjikina, koja je djelovala upravo na Kavkazu. Ti pokušaji nisu uspjeli, te su belogardejci do proljeća 1919. okupirali Dagestan i Sjeverni Kavkaz te ga priključili tzv. Jugu Rusije. Vlada Gorske Republike je izbjegla u Tbilisi, i sljedećih nekoliko godina djelovala u izbjeglištvu. Nad Sjevernim Kavkazom su u proljeće 1920. vlast preuzeli Sovjeti te formirali vlastitu Gorsku Autonomnu Sovjetsku Socijalističku Republiku.

Konfederacija gorskih naroda Kavkaza, osnovana 1989. godine u doba raspada SSSR-a, se ponekad nazivala duhovnom nasljednicom Gorske Republike.