Goran Kulenović

Goran Kulenović (Zagreb, 1971.), hrvatski filmski scenarist, montažer i režiser.

Goran Kulenović
Biografske informacije
Rođenje1971.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAkademija dramske umjetnosti
Zagreb, Hrvatska
Zanimanjeredatelj, scenarist, montažer
Znamenita djela

Rođen je 1971. godine u Zagrebu, gdje je i studirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Karijeru je započeo kao redatelj muzičkih spotova, a među izvođačima s kojima je radio su Hladno pivo, Darko Rundek, Jinx, Zabranjeno pušenje, Stampedo, Divas, Nina Badrić, Psihomodo pop, Šajeta, Tram 11, Severina i drugi. Kao redatelj, snimio je više od 45 muzičkih spotova, a njegov spot za pjesmu "Politika" Hladnog piva donio mu je i Porina i Crnog mačka za najbolji video spot 2000. godine. Porina u istoj kategoriji dobio je i 2004. godine za pjesmu "Zimmer frei", također od Hladnog piva.

Istovremeno, Kulenović se bavio i filmskom režijom. Bio je asistent režije na filmu Garcia, a prvi samostalni uradak bio mu je kratkometražni igrani film Okus limuna iz 1993. godine. Tijekom 90-ih uglavnom radi na kratkometražnim filmovima, a 2002. godine režirao je segment "Ravno do dna" u dvodijelnom omnibus filmu 24 sata, za koji je nagražen nagradom Oktavijan te Vjesnikovom nagradom Breza. Godine 2005., u produkciji Interfilma, s emitiranjem je započela serija Bitange i princeze, prvi Kulenovićev veliki uspjeh. Inspirirana američkom serijom Friends, Bitange i princeze postali su prvi pravi hrvatski sitcom koji će biti nominiran za čak tri Večernjakova ekrana. Iako je serija trebala završiti s drugom sezonom, u konačnici je emitirano pet sezona, a serija je danas ostvarila kultni status. Godine 2007. režirao je svoj prvi dugometražni film, komediju Pjevajte nešto ljubavno.

Po završetku Bitangi i princeza, Kulenović je s Vinkom Brešanom osmislio seriju Provodi i sprovodi, ali koja je ukinuta nakon samo 20 epizoda. Sljedeći veliki projekt uslijedio je 2015. godine, kada je na HRT-u započelo emitiranje serije Crno-bijeli svijet, humoristične obrade života u SFR Jugoslaviji nakon Titove smrti uz poseban osvrt na novovalnu scenu. Serija je emitirana sve do 2021. godine, a emitirano je ukupno 48 epizoda kroz četiri sezone. Godine 2023. radio je na seriji Mrkomir Prvi te je režirao svoj drugi dugometražni film, Smrt Djevojčice sa žigicama, adaptaciju istoimenog romana Zorana Ferića koja je naišla na dobar prijem među publikom i kritikom.

Filmografija uredi

Napomena: Podaci su posljednji put ažurirani 29. ožujka 2023. godine. Postoji mogućnost da naknadno obznanjene informacije i snimljeni uraci nisu evidentirani, tako da Vas pozivamo da članak nadopunite potrebnim podacima.
Godina Film Uloga Država Napomene
R S P
Okus limuna   Hrvatska Kratkometražni film
Trgovci srećom   Hrvatska Kratkometražni film
"Ravno do dna"   Hrvatska Segment omnibus filma 24 sata, koredatelj Kristijan Milić
Bitange i princeze   Hrvatska Televizijska serija, 5 sezona (autor)
Pjevajte nešto ljubavno   Hrvatska
Provodi i sprovodi   Hrvatska Televizijska serija, 1 sezona (koautor)
Crno-bijeli svijet   Hrvatska Televizijska serija, 4 sezone (koautor)
Mrkomir Prvi   Hrvatska 2 epizode
Smrt Djevjočice sa žigicama   Hrvatska
  Crna Gora
  Bosna i Hercegovina
koscenarist Zoran Ferić

Nagrade uredi

Vanjske veze uredi