Goran Đukanović

Goran Đukanović rođen,5 novembar 1976 godine, Cetinje, Crna Gora

Obrazovanje: uredi

Osnovnu i srednju školu završio u rodnom Cetinju. Trenersku diplomu stekao u Srbiji. Prije nego što je počeo da trenira rukomet, nekoliko godina je trenirao košarku. Rukomet je počeo da igra u RK Lovćen, Cetinje. Prvu zvaničnu utakmicu odigrao za RK Lovćen,1991 godine. Lovćen se tada takmičio u drugoj saveznoj ligi SFRJ Pošto je u tadašnjoj SFRJ bilo dozvoljeno po pravilima rukometnog saveza igračima do 18 godina, igranje na dvojnoj registraciji. Goran Đukanović je tih godina igrao na dvojnoj registraciji za sledeće Crnogorske klubove: U sezoni 1994/95 god. za RK Sutjeska, Nikšić. Kvalifikacije za ulazak u prvu saveznu ligu. U sezoni 1993/94 god. za RK Mornar, Bar. Sa Mornarom igrao polufinale kupa Jugoslavije i zauzeli četvrtu poziciju na tabeli prve lige i tako postali prvi Crnogorski muški klub koji je izborio vizu za neki od evropskih kupova. Jedinstven je slučaj da je jedan igrač nastupao za toliko Crnogorskih klubova: RK Lovćen, Cetinje, RK Mornar, Bar, RK Sutjeska, Nikšić, RK Budućnost, Podgorica, RK Budvanska Rivijera, Budva. U kojoj je u jednom momentu bio i kapiten, trener i vršio direktorsku funkciju i napravio istorijski uspjeh sa tim klubom izborivši prve godine takmičenja izlazak u evropski kup. Tih godina je sa svojom generacijom četiri godine za redom igrao finala juniorskog prvenstva Jugoslavije i proglašavan je nekoliko puta za najboljeg igrača i strijelca prvenstva. U sezoni 1994/95god. kao jedan od najtalentovaniji mladih igrača Jugoslavije bio je član RK Metaloplastika - Šabac U sezoni 1996/97 god. sa RK Lovćen bio finalista Kupa Jugoslavije, a u prvenstvu osvojio treće mjesto učesće u Kupu EHF.

Klubska karijera i uspjesi: uredi

Šampion Jugoslavije sa RK Lovćen, Cetinje. 1999/2000 god. Prva titula u istoriji Crnogorskog muškog rukometa. Šampion Jugoslavije sa RK Lovćen, 2000/2001god. te godine napravljen ogroman uspjeh plasmanom u četvrtfinale lige šampiona. Kup Jugoslavije sa RK Lovćen, 2001/2002 god. Kup Srbije & Crne Gore sa RK Lovćen, 2002/2003 god. Sve ove trofeje je osvojio kao kapiten RK Lovćen, Cetinje. Šampion Crne Gore sa RK Lovćen, 2006/2007 god. Prvi šampion u nezavisnoj Crnoj Gori Šampion Crne Gore sa RK Budućnost, 2008/2009 god. Šampion Hrvatske sa RK Zagreb, 2005/2006 god. igrao kup i ligu šampiona. Šampion Italije sa RK Trst, 2004 god. Nekoliko trofeja sa RK Al-Ahli,Doha,Qatar. Bronzana medalja na Svjetskom Prvenstvu u Parizu, Francuska 2001 god. Sa ovim klubom je igrao na sledećim takmičenjima: Azija Kup Teheran Iran, Azija Kup Bejrut Liban, Azija Kup Bahrein, Kairo, Egipat. Igrao u RK Gold Klub, Slovenija igrao Finale Kupa Slovenije. Drugi u prvenstvu i plasman u ligu šampiona.

Sarađivao je sa sledećim trenerskim velikanima: uredi

Branislav Pokrajac – Reprezentacija Jugoslavije Lino Červar – RK Zagreb, Zagreb Jezdimir Jezda Stanković – Reprezentacija Jugoslavije Zoran Tuta Živković - Reprezentacija Jugoslavije Aleksandar Aca Pavlović – RK Metaloplastika, Šabac Veselin Vujović - Reprezentacija Srbije i Crne Gore Momir Rnić – RK Lovćen, Cetinje Mile Isaković – Juniorska Reprezentacija Jugoslavije Veselin Vuković - Reprezentacija Jugoslavije i Srbije i Crne Gore Pero Milošević - RK Lovćen i Reprezentacija Crne Gore Duško Milić - RK Lovćen Nikola Gužva Jevremović - Juniorska Reprezentacija Jugoslavije i RK Budućnost, Podgorica Ljubomir Ljuba Obradović - Reprezentacija Jugoslavije Hafet Zouobi - Tunis, Al Alhi Qatar

Reprezentativna karijera: uredi

Svjetsko Juniorsko prvenstvo, Argentina 1995 god. Jugoslavija Svjetsko Juniorsko prvenstvo, Turska, Trabzon 1997 god. Jugoslavija Evropsko prvenstvo, Slovenija 2004 god. Srbija & Crna Gora Evropsko prvenstvo, Švajcarska 2006 god. Srbija & Crna Gora Evropsko prvenstvo, Norveška 2008 god. Crna Gora, prvi kapiten, prve Crnogorske Reprezentacije koja je od sticanja nezavisnosti učestvovala za zvaničnom takmičenju. Svjetsko prvenstvo, Francuska 2001 god. Jugoslavija Svjetsko prvenstvo, Tunis 2005 god. Srbija & Crna Gora Olimpijske igre, Sidnej, Australija 2000 god. Jugoslavija Prošao sve selekcije rukometne reprezentacije Jugoslavije iz RK Lovćen i postao prvi igrač u istoriji koji je pozvan iz Crnogorskog kluba u A reprezentaciji Jugoslavije, odigrao preko 150 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije i Srbije i Crne Gore.

Nagrade i priznanja: uredi

Najbolji igrač i strijelac na prvenstvima Crne Gore i Jugoslavije za Juniore 1992 i 1994 god. Najbolji sportista grada Cetinja,nekoliko puta 1997,1998,1999.i 2000 god, i nekoliko puta biran među deset najboljih sportista Cetinja. Najbolji igrač i strijelac prve rukometne lige Jugoslavije i Srbije i Crne Gore 1999/2000 i 2000/2001 god. Najbolji sportista Crne Gore 2000 godine i ujedno prvi i za sada jedini igrač muškog rukometa koji je dobio to priznanje,takođe i nekoliko puta biran među deset najboljih sportista Crne Gore Najbolji rukometaš Crne Gore nekoliko puta.

Funkcije koje obavlja: uredi

Sada vrši funkciju Podpresjednika Rukometnog Saveza Crne Gore Osnivač je prve Rukometne Akademije u Crnoj Gori Goran Đukanović je takođe imao i političku karijeru, 24 Maja, 2001 god. Izabran za poslanika u parlamentu Crne Gore, tim izborom je postao najmlađi poslanik u istoriji Crnogorskog parlamentarizma.