Gonghe (共和) je velmoža koji je kao regent vladao Kinom od 841. pne. do 828. pne., odnosno period po kome se to regenstvo naziva.

Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.

Prema Sima Qianu, historičaru iz perioda dinastije Han (u njegovim Zapisima Velikog Historičara), teritorija dinastije Zhou je za vrijeme Gongheovog regentstva bila pod zajedničkom upravo dvojice vojvoda -- Vojvode od Zhoua (koji se ne smije miješati s prvim i najpoznatijim Vojvodom od Zhoua, koji mu je najvjerojatnije bio predak) te vojvodom od Zhaoa (召公 -- također se ne smije miješati s prvim i daleko poznatijim Vojvodom od Zhaoa) nakon što su kralja Lija od Zhoua plemići prognali zbog njegove tiranije. Prema Bambuskim analima, regentsvo Gonghe je bilo pod vlašu jedne osobe -- Grofa od Gonga (共伯), čije je ime bilo He (和).

Valja zapaziti kako riječ "Gonghe" u suvremenom kontekstu korespodnira s izrazom "republika". Iako period Gonghe u kontekstu dinastije Zhou nije imao nikakve republikanske konotacije, japanski službenici koji su 19. vijeku prevodili zapadnjačke riječi su uprvo period Gonghe iskoristili kako bi ustanovili suvremenu japansku riječ za "republiku" - kyowakoku - što je pak prijevod Han znakova za gongheguo na kineskom i gonghwaguk na korejskom.

Prva godina regenstva Gonghe - 841. pne. - je izuzetno značajna za drevnu kinesku historiju, s iobzirom da datumi prije regenstva Gonghe nisu niti su ikada bili jasno navedeni. Toga je bio svjestan čak i Sima Qian -- datumi prije regenstva Gongehe su bili toliko nepouzdani da ih jednostavno nije ni koristio u svom tekstu. Tek nakon 841. pne. se događaji u kineskoj historiji mogu jasno datirati. (Trenutno vlada Narodne Republike Kine sponzorira Kronološki projekt Xia Shang Zhou, multidisciplinarni projekt čiji je cilj odrediti jasnije datume za događaje od prije 841. pne., ali je prvi izvještaj sudionika projekta iz godine 2000. bio predmetom kritike.)


Gonghe
Prethodi:
Li
Regent Kine
841. pne. – 828. pne.
Slijedi:
Xuan