Godzilla (film, 1998)

Godzilla je američko-japanski science fiction film snimljen 1998. godine u režiji Ronalda Emmericha, poznat prvi američki remake originalnog japanskog filma o Godzilli.

Godzilla
RežijaRoland Emmerich
ProducentDean Devlin
ScenarioDean Devlin
Roland Emmerich
sinopsis: Ted Elliott
Terry Rossio
Dean Devlin
Roland Emmerich
PredložakGodzilla; autor:
Toho
Uloge
MuzikaDavid Arnold
FotografijaUeli Steiger
MontažaPeter Amundson
David Siegelrel
StudioCentropolis Entertainment
DistribucijaTriStar Pictures
Datum(i) premijere
20. 5. 1998 (1998-05-20)
Trajanje139 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Japan
Jezikengleski
Budžet130 mil. $[1]
Bruto prihod379 mil. $[1]

Predstavlja službeno 23. film u seriji, a snimljen je nekoliko godina nakon što je matični japanski studio Toho prodao autorska prava američkom studiju Tristar Pictures. Radnja prikazuje kako uslijed francuskih nuklearnih testova u Polineziji mutiraju tamošnje iguane te se stvara orijaško čudovište koje će, plivajući preko oceana, doći do New Yorka i početi ga pustošiti. Protagonist, koga tumači Matthew Broderick, je naučnik koji zajedno sa još nekoliko likova pokušava upozoriti vlasti na opasnost i pronaći način da se naizgled nezaustavljivo čudovište porazi.

Predstavljao je jedan od najskupljih i najambicioznijih hollywoodskih projekata svog vremena te je Toho, smatrajući da se sa njime više ne može natjecati, nekoliko godina ranije odlučio sa filmom Godzilla vs. Destoroyah okončati vlastitu višedecenijsku seriju filmova. Projekt je povjeren producentsko-režiserskom timu Deana Devlina i Ronalda Emmericha, koji se prethodnih godina istakao velikim uspjesima sa žanrovski srodnim spekatklima kao što su Stargate i Dan nezavisnosti.

Film, koji je bio posvećen Tomoyukiju Tanaki, tvorcu originalnog Godzille, je u kino-dvorane pušten nakon intenzivne marketinške kampanje temeljene na geslu "Veličina je važna". Usprkos nje je značajno podbacio na kino-blagajnama, te je ostao upamćen kao jedan od najvećih flopova godine. Također je izazvao bijesne reakcije fanova japanskog originala, ali i kritike, uključujući Rogera Eberta čiji se lik, u obliku nesposobnog njujorškog gradonačelnika čiji lik tumači Michael Lerner otvoreno parodira u filmu. Na kraju je bio nominiran za nekoliko Zlatnih malina. Sve to je dovelo do odluke o odustajanju od planirane trilogije koju bi uz Godzillu trebala činiti još dva nastavka.

Nezadovoljstvo je na kraju izrazio i sam Toho. Ono se odrazilo kroz odluku da se sljedeće godine u Japanu snimi film Godzilla 2000, a s kojim će se početi tzv. Millennium period u historiji franšize.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Godzilla (1998)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 1. XI 2011. 
  2. 2,0 2,1 Ebert, Roger (May 26, 1998). „Godzilla (1998)”. Roger Ebert.com. 

Vanjske veze uredi