Glog (lat. Crataegus) je rod kompleksne grupe drveća i žbunja iz familije ruža (Rosaceae), nativna u umjerenim predjelima sjeverne hemisfere, srodna rodu mušmula. Broj opisanih i ovjerenih vrsta u rodu je oko 250, od čega većina (oko 200) nastanjuje Nearktik, a 50-ak vrsta Palearktik. Glogovi rastu u veoma raznolikim staništima.

Glog
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Potporodica: Maloideae
Rod: Crataegus
L.

U Srbiji raste 7 autohtonih i više stranih, unijetih vrsta[1].

Sistematika i filogenija roda Crataegus uredi

Historija taksonomije roda je puna opisivanja vrsta i varijeteta, pri čemu se broj vrsta kretao od 20 sredinom 1930-ih, do 1500 samo za Sjevernu Ameriku početkom 1990-ih godina. Pojedini autori taksonomsku situaciju roda opisuju kao „problem Crataegus".

Teško razgraničenje vrsta se objašnjava veoma prisutnom i čestom hibridizacijom, makar među vrstama Palearktika. Pojava apomiksije je isto tako češća kod evroazijskih vrsta.

Prisutno je nekoliko alternativnih intrageneričkih klasifikacija, s brojnim podredovima, sekcijama i serijama (v. taksonomske kategorije). Dickinson i dr. (2000) prepoznaju 15 sekcija i 35 serija sa oko 250 vrsta.

Upotreba uredi

Listovi, cvjetovi i plodovi crvenog i bijelog gloga (Crataegus monogyna) djeluju blagotvorno na rad srčanog mišića i kod umjereno povišenog srčanog pritiska.

Reference uredi

  1. Jovanović, B. 1972. Rod Crataegus L. U: Flora Srbije IV. SANU: Beograd.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Glog
 Wikivrste imaju podatke o: Glog