Glas Koncila je katolički tjednik sa sjedištem u Zagrebu. S izlaženjem je počeo 4. listopada 1962. temeljem odluke zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera, a na inicijativu zagrebačkih franjevaca. Prvotno je bio biltenom koji je izvješćivao o događanju Drugoga vatikanskog koncila, i bio je imena "Glas s Koncila".

Glas Koncila
Tiptjednik
VlasnikNadbiskupski duhovni stol, Zagreb
IzdavačNadbiskupski duhovni stol - Glas Koncila
Glavni urednikIvan Miklenić
Osnivanje4. listopada 1962.
Jezikhrvatski
SjedišteZagreb, Hrvatska
Službeni websitehttp://www.glas-koncila.hr www.glas-koncila.hr

Kao jedan od rijetkih časopisa koji nije bio pod neposrednom kontrolom tadašnjih bivših jugoslavenskih vlasti, relativno brzo je stekao popularnost, te je do 1970-ih postigao tiraž od 140.000 primjeraka.[1] Do kraja 1984. je izlazio kao dvotjednik, a od 1. siječnja 1985. postaje tjednik. Pored Zagrebačke su ga izdavali i Splitsko-makarska, Vrhbosanska, Riječka i Zadarska nadbiskupija, a od 1987. do 1991. i na području Beogradske nadbiskupije. Od 2004. ga izdaje samo Zagrebačka nadbiskupija.

Glas Koncila izdaje svoj mjesečni časopis, magazin Priliku. Prvi broj magazina Glasa Koncila, Prilika, objavljen je 27. siječnja 2008.

Glas Koncila dodjeljuje na Danima hrvatskog filma nagradu Zlatnu uljanicu za promicanje etičkih vrijednosti na filmu.[2]

Glas Koncila se u dijelu hrvatske javnosti, prije svega lijeve orijentacije, optužuje za promoviranje radikalno desnih, odnosno revizionističkih stavova o Drugom svjetskom ratu.

Izvori uredi

  1. vgl. Albert Rauch, Kirchen und Religionsgemeinschaften, in: Jugoslawien, hrsg. v. K.-D. Grothusen, 1975, S. 345-359 (S. 353)
  2. Glas Koncila Zlatna uljanica strpljivoj ljubavi

Vanjske veze uredi