Svet duhova (engl. Ghost World) je film iz 2001. u režiji Terija Zvigofa snimljen po istoimenom stripu Danijela Klauza, koji je ujedno i scenarista filma.

Ghost World
RežijaTerry Zwigoff
ProducentLianne Halfon
John Malkovich
Russell Smith
ScenarioDaniel Clowes
Terry Zwigoff
PredložakGhost World; autor:
Daniel Clowes
UlogeThora Birch
Scarlett Johansson
Brad Renfro
Illeana Douglas
Steve Buscemi
MuzikaDavid Kitay
FotografijaAffonso Beato
MontažaCarole Kravetz
Michael R. Miller
StudioGranada Film
Jersey Shore
Capitol Films
Mr. Mudd Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
20. 7. 2001 (2001-07-20)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države  Ujedinjeno Kraljevstvo  Njemačka
Jezikengleski
Budžet7 mil. $
Bruto prihod8,761.393 $

Radnja prati dve autsajderke Inid i Rebeku nakon završetka srednje škole. Glavne uloge tumače Tora Berč, Skarlet Džohanson i Stiv Busemi.

Uprkos slaboj zaradi na bioskopsim blagajnama, Svet duhova je naišao na dobar prijem kod kritičara i vremenom je stekao kultni status[1][2]. Bio je nominovan za nagrade Oskar, Zlatni globus i Spirit[3][4][5].

Radnja uredi

Radnja prati najbolje prijateljice Inid i Rebeku posle završetka srednje škole. Tokom školovanja obe su bile autsajderke i oduvek su sanjale o zajedničkom životu nakon diplomiranja. Inid dobija diplomu pod uslovom da tokom leta pohađa časove umetnosti. Iako je Inid talentovana umetnica, profesorka Roberta smatra njene skice usputnom zabavom koje nemaju društveni angažman, zbog čega ih ne vidi kao pravu umetnost.

Inid i Rebeka jednog dana u novinama vide lični oglas usamljenog čoveka Simora koji pokušava da nađe ženu koju je jednom prilikom sreo. Inid zove Simora, predstavlja se kao žena koju traži i poziva ga na ručak u restoran gde ona i Rebeka često provode slobodno vreme. Simor dolazi u restoran, a devojke ga u tajnosti posmatraju i ismevaju. Inid na kraju počinje da ga žali i nekoliko dana kasnije devojke ga prate do zgrade u kojoj živi. Saznaju da Simor prodaje stare ploče na garažnoj rasprodaji, a Inid odlučuje da kupi jedan bluz album, a kasnije se vraća po još ploča. Oni vremenom postaju prijatelji i Inid pokušava da nađe devojku za Simora.

u međuvremenu Inid pohađa časove umetnosti, i kako bi ugodila Roberti ubeđuje Simora da joj pozajmi stari poster na kome se nalazi groteskna karikatura tamnoputog muškarca, koji je nekada bio promotivna fotografija restorana Kun Čiken In u kome je Simor menadžer. Tokom predavanja, Inid predstavlja poster kao socijalni komentar na temu rasizma, a Roberta je toliko impresionirana konceptom da joj kasnije nudi stipendiiju za umetnički univerzitet.

U to vreme, Inidin i Rebekin život kreću se u potpuno suprotnim pravcima. Dok Inid provodi mnogo vremena sa Simorom, Rebeka radi u restoranu brze hrane da bi skupila novac za zajednički stan. Inid odlučuje da se zaposli u bioskopu kako bi joj pomogla, ali otpuštena je nakon prvog dana. Posle velike svađe, Rebeka odustaje od potrage za stanom i dečijih snova o zajedničkom životu. Ubrzo nakon toga, Simor dobija poziv od Dejne, žene kojoj je pisao u ličnom oglasu. Inid ga ohrabruje da se upusti u vezu sa Dejnom, ali postaje ljubomorna jer Simor počinje da je izbegava, a krajem leta se potpuno udaljavaju.

Tokom izložbe u školi umetnosti, posetioci smatraju da je Inidin poster previše uvredljiv, a školski zvaničnici primoravaju Robertu da obori Inid i da joj oduzme stipendiju. Nakon toga ona odlazi kod Simora da je uteši i pod uticajem alkohola imaju vezu na veče. Ne shvatajući da veza sa Inid nema budućnost, Simor sutrdan raskida sa Dejnom, a pošto je poster sa izložbe objavljen u lokalnim novinama, Simor dobija otkaz. Rebeka otkriva Simoru da je Inid bila ta koja mu se prvi put javila na oglas i on završava u bolnici, nakon što napada njihovog priijatelja Džoša, siguran da je i on učestvovao u neslanoj šali.

Inid se na kraju prepušta fantaziji iz detinjstva da pobegne od kuće. Vidi starijeg čoveka Normana, koji je svakodnevno čekao na autobuskoj stanici koja više ne radi, kako konačno ulazi u bus. Sledećeg dana, dok Simor razgovara sa terapeutom o događajima koji su se zbili tokom leta, Inid odlazi na klupu na kojoj je Norman uvek sedeo i ulazi u autobus koji odlazi u nepoznatom pravcu.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Ghost World - Metacritic
  2. „Looking back at Ghost World”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-15. Pristupljeno 2015-06-01. 
  3. The 74th Academy Awards (2002) Nominees and Winners
  4. „Ghost World - Golden Globes”. Arhivirano iz originala na datum 2015-07-02. Pristupljeno 2021-09-30. 
  5. „28 Years of Spirit Awards Nominees & Winners”. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-01. Pristupljeno 2015-06-01. 

Spoljašnje veze uredi