Geto je deo grada koji nastanjuje određena etnička, rasna, socijalna ili klasna grupa, koja je tu izdvojena raznim oblicima društvenog, ekonomskog ili pravnog pritiska.

Geto Rojston u Glazgovu

Poreklo reči uredi

Reč „geto“ je prvi put upotrebljena za opis Venecijanskog geta („ghèto“), a posle i za jevrejska geta u Evropi. Etimološki, ta reč potiče od italijanske reči „getto“, što znači odbaciti, ili grčke reči „getonija“ (Γειτονία = naselje). Blizak joj je i italijanski izraz „borghetto“ za malu gradsku četvrt.

U nemačkom jeziku se koristi izraz „Judengasse“ (jevrejska uličica ili četvrt). U Maroku se jevrejska geta nazivaju „mela“.

Savremeno značenje uredi

Danas se termin „geto“ koristi i za siromašna gradska područja, naročito u SAD. Tamo se pojavio izraz ruralni geto, koji opisuje zajednice izvan urbanih zona, poput naselja auto-prikolica, radničkih baraka i indijanskih rezervata. Naselja meksičkih imigranata se nazivaju „barios“ (izvorno: „barrios“) i slična su getima jer su u njima koncentrisane kulturno izolovane zajednice.

Geta nastaju na tri načina[1]:

  • Kao zajednice doseljenika (naročito ako je zajednica rasno homogena);
  • Kada većinska zajednica nasiljem, bojkotom ili zakonski prisili manjinu da živi u određenoj zoni;
  • Kada se zajednica samoizoluje zahvaljujući svojoj finansijskoj moći;

Izvori uredi

  1. http://www.bos.frb.org/economic/nerr/rr1997/spring/glsr97_2.htm Arhivirano 2010-10-21 na Wayback Machine-u Ghettos: The Changing Consequences of Ethnic Isolation