Gertrude Berg (r. Gertrude Edelstein; 3. 10. 1899. – 14. 9. 1966), je bila pionirka klasičnog američkog radio-programa, jedna od prvih ličnosti koja je stvorila, napisala, producirala i tumačila glavnu ulogu u popularnoj radio-drami The Rise of the Goldbergs (1929), kasnije poznatoj kao The Goldbergs.

Gertrude Berg
glumica, scenaristica
Biografske informacije
RođenjeGertrude Edelstein
3. oktobar 1899.
New York, New York, SAD
SmrtNew York, New York, SAD
SupružnikLewis Berg (1918-1966; njena smrt; 2 djece)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, scenaristica
Opus
Djelatni period1929–1961

Biografija uredi

Rođena je u Harlemu, a studirala je na Univerzitetu Columbia. Tamo je srela Lewisa Berga, za koga se udala 1918. Otac joj je imao ljetovalište u planinama Catskills, gdje je organizirala igrokaze za goste te tako naučila glumačke vještine. Svoja iskustva je iskoristila za poluautobiografsku radio-emisiju The Rise of the Goldbergs, koja je na radio-mreži NBC debitirala 20.11. 1929. O popularnosti serije svjedoči da je ispočetka za nju primala honorar od $75 tjedno, da bi joj dvije godine kasnije novi sponzor na pitanje što nudi kao honorar rekao "da ne može platiti ni centa iznad 2000 US$ tjedno." [1]

Popularnost serije se odrazila na njenu dugovječnost, kao i brodvejsku adaptaciju Me and Molly (1948). Nakon dugih pregoora CBS je The Goldbergs prebacio na televiziju, gdje se prikazivala pet godina. Berg je za svoj nastup osvojila nagradu Emmy.

The Goldbergs su nakratko skinuti s programa 1951. godine kada se Philip Loeb (tumač uloge patrijarha Jakea Goldberga) pojavio na popisu navodnih komunista u knjizi Red Channels: The Report of Communist Influence in Radio and Television te došao na crnu listu. Berg ga je odbila otpustiti, ali je sam Loeb dao otkaz kako joj ne bi stvarao probleme.

The Goldbergs se nastavio emitirati sve do 1954. godine. Nakon toga se Gertrude Berg prebacila na kazalište, a 1959. godine osvojila Tony kao najbolja glumica u predstavi A Majority of One.

Umrla je od zatajenja srca prilikom rutinskog pregleda u njujorškoj bolnici.

Izvori uredi

  1. Current Biography 1941, p71

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi

Zapisi