Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu

Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu je nastao 1994. godine odvajanjem od Prirodno-matematičkog fakulteta. Sedište je na Studentskom trgom u Beogradu, na trećem spratu zgrade Filiološkog fakulteta. Jedan deo se nalazi na Crvenom krstu, gde je smešten Institut za demografiju i informatičke laboratorije. Fakultet ima svoje prostorije i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Do 2011. godine je koristio i prostorije Fizičkom fakultetu, a od 2011. za tim više nema potrebe s obzirom da je Geografski fakultet dobio zgradu bivše osnovne škole Desanka Maksimović u Zemunu.

Geografski fakultet
Datum osnivanja 1994. (1893.)
Tip državni
Univerzitet Univerzitet u Beogradu
Sedište Beograd (Srbija)
Dekan dr Dejan Filipović
Broj odseka 5
Mrežno mesto http://www.gef.bg.ac.rs

Istorijat uredi

Njegovi koreni sežu čak u 1893. godinu kada je poznati geograf Jovan Cvijić formirao Geografski zavod.[1] Najstarije izvođenje nastave geografije bilo je 1853. godine na Liceju u Kragujevcu, ova godina se, kao važna za geografiju u Srbiji, nalazi i na logou Geografskog fakulteta. Nastava geografije na akademskom nivou je bila organizovana na Filozofskom fakultetu, kasnije na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1990-1994 fakultet je nosio naziv Geografski fakultet Prirodno-matematičkog fakulteta. Fakultet na osnovnim studijama ima 5 smerova: geografiju, prostorno planiranje (od 1977. godine), demografiju (od 1999. godine), geoprostorne osnove životne sredine (od 2000. godine) i turizmologiju (koja je postojala kao smer koji je bio ugašen i ponovo uveden 2007. godine).

Instituti i katedre uredi

Na fakultetu se organizuju specijalističke (2 smera) i magistarske studije (10 smerova). Nastavno-naučne oblasti su podeljene na 5 instituta i 10 katedri:

  1. Institut za geografiju:
    1. katedra za fizičku geografiju
    2. katedra za društvenu geografiju
    3. katedra za regionalnu geografiju
    4. katedra za kartografiju
    5. katedra za metodiku nastave geografije
  2. Institut za prostorno planiranje:
    1. katedra za prostorno planiranje
  3. Institut za demografiju:
    1. katedra za demografiju
  4. Institut za životnu sredinu i GIS:
    1. katedra za životnu sredinu
    2. katedra za geografske informacione sisteme
  5. Institut za turizmologiju:
    1. katedra za turizmologiju

Izdanja uredi

Fakultet izdaje sledeće publikacije i časopise: Zbornik radova Geografskog fakulteta, The environment časopis za ekološka istraživanja, Demografija časopis za demografska i društvena istraživanja, Territorium izdanje Instituta za prostorno planiranje, Prostor časopis prostornih planera i studenata prostornog planiranja.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi


  Fakulteti Univerziteta u Beogradu

Arhitektonski  Bezbednosti  Biološki  Veterinarske medicine  Geografski  Građevinski  Defektološki  Ekonomski  Elektrotehnički  Matematički  Mašinski  Medicinski  Organizacionih nauka  Političkih nauka  Poljoprivredni  Pravni  Pravoslavni bogoslovski  Rudarsko-geološki  Saobraćajni  Sporta i fizičkog vaspitanja  Stomatološki  Tehnološko-metalurški  Učiteljski  Farmaceutski  Fizički  za Fizičku hemiju  Filozofski  Filološki  Hemijski  Šumarski