Generacija 5 je jugoslovenska i srpska grupa.

Generacija 5
Muzički rad
Period aktivnosti1977—1982. i 1992—danas
Osnivanje1977.
Beograd
ŽanrRock, Hard rock
Članovi
Trenutni članoviDejan Najdanović
Dragan Jovanović
Miloš Stojisavljević
Dragan Ilić
Bivši članoviJovan Rašić
Dušan Petrović
Goran Milošević
Đorđe David
Zoran Radovanović
Dragan Panjak
Slobodan Đorđević

Povijest sastava uredi

Grupa je osnovana u Beogradu sredinom 1977. godine. Prvu postavu su činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pjevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine grupa je svirala hard rock s utjecajem jazz rocka, a sa dolaskom novog pjevača Gorana Miloševića, rođenog brata poznate pjevačice Slađane Milošević, postupno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl s kojeg se izdvaja njihov najveći hit Ti samo budi dovoljno daleko. Prvi zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gdje su nagrađeni za najbolje korištenje folklornih motiva.

Prva ploča Generacija 5 izašla je 1980. godine, a druga Dubler dvije godine kasnije. Iz ovog razdoblja ostali su hitovi Dolazim za pet minuta, (tekst napisao Bora Đorđević) Ti i ja, Dubler itd. Njihova glazba je korištena u filmu Zorana Čalića Došlo doba da se ljubav proba iz 1980. godine. Grupa je prestala s radom 1982. godine.

Tijekom pauze glazbeni najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i surađivao s poznatim glazbenicima poput Željka Bebeka i Slađane Milošević. Skladao je pjesmu Za milijun godina unutar YU rok misije. Dobio je više glazbenih nagrada. Milošević je neko vrijeme bio u skupini Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski glazbenik a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD. Deset godina kasnije grupa je obnovila rad. Novu postavu su činili, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70-ih jedno vrijeme mijenjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pjevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pjesma Najjači ostaju s kojom su doživjeli veliki uspjeh. Ova kompilacija, zajedno sa kocertnim albumom Unplugged & Live vratila ih je u žižu interesovanja tadašnje srpske rock scene. Povratnički album Svijet je tvoj izašao je 1997. godine, s hitovima poput Ritam dodira, Što ćemo sad nas dvoje, Povedi me u noć i Nosi je košava. Đorđe David je napustio grupu 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pjevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada Pomoli se još jednom, a naslovna pjesma bila je i jedina koju je Panjak snimio s grupom. Na posljednjem studijskom albumu Energija iz 2006. godine pjevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Singlovi uredi

Kompilacijski albumi
Koncertni album
  • - { Unplugged & Live } - (1995)

Vanjske poveznice uredi