Gaston Louis Alfred Leroux (6. maj 1868 - 15. april 1927) bio je francuski novinar i književnik, čija su specijalnost bili fantastika i kriminalistički žanr, a koji je najpoznatiji kao tvorac romana Fantom opere.

Gaston Leroux
Gaston Leroux o. 1907. godine
Biografske informacije
RođenjeGaston-Alfred-Louis Leroux
(1868-05-08)8. 5. 1868.
Pariz (10e),
Smrt15. 4. 1927. (dob: 58)
Nice (Alpes-Maritimes)
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik, novinar
Opus
Književne vrstefantastika, kriminalistički žanr
Jezikfrancuski
Znamenita djela

Odrastao je u imućnoj porodici i kao mladić naslijedio milione franaka, koje je zbog raskalašenog načina života vrlo brzo potrošio. Godine 1890. je završio studij prava i zaposlio se kao advokat, povremeno pišući za novine L'Écho de Paris kao kazališni kritičar i reporter crne kronike. Njegovi članci sa suđenja anarhističkom teroristu Augusteu Vaillantu su privukli pažnju izdavača Mauricea Bunau-Varille koji ga je 1893. angažirao za svoj ugledni list Le Matin. Od 1901. je kao Matinov dopisnik putovao po Francuskoj, a potom po Španiji i Maroku; od 1904. do 1906. je bio u Rusiji gdje je detaljno izvještavao o revolucionarnim previranjima.

Po povratku u Francuskoj je napisao neke od svojih najpoznatijih djela, među kojima i Le mystère de la chambre jaune, koji se smatra jednim od najuticajnijih kriminalističkih romana prve polovice 20. vijeka. Njegov protagonist, novinar-detektiv Joseph Rouletabille će se pojaviti u još nekoliko Lerouxovih romana, postavši jedan od najpopularnijih fiktivnih detektiva koji se u Francuskoj često navodi kao nacionalni ekvivalent Sherlocka Holmesa.

Godine 1918. je u Nici osnovao filmski studio Société des Cinéromans, koji je, između ostalog, ekranizirao nekoliko njegovih romana prije nego što ga je preuzeo Pathe.

Leroux je također bio poznat i po vatrenom zalaganju za ukidanje smrtne kazne.

Bio je oženjen dva puta. Sa prvom suprugom, Marie Lefranc, se oženio 1899. godine, ali ubrzo nakon toga rastavio; 1917. godine se oženio za Jeanne Cayalt, s kojom je prije toga imao dvoje djece - sina Alfreda Gastona (* 1905) i kćer Madeleine (* 1908).

Vanjske veze uredi