Gary Burghoff (Bristol, Connecticut, 24.5. 1943. -) je američki glumac, najpoznatiji po tome što je tumačio lik kaplara Waltera Eugenea "Radar" O'Reillyja u popularnoj TV-seriji M*A*S*H.

Gary Burghoff

Burghoff se rodio s deformiranim stopalima, kao i s četiri prsta lijeve ruke. Usprkos toga, već u srednjoj školi se počeo baviti glumom, kao i muzikom kao jazz bubnjar.

Njegova prva važnija uloga bila je u kazalištu kada je 1967. godine glumio lik Charlieja Browna u mjuziklu You're a Good Man, Charlie Brown. Tri godine kasnije je lik Radara O'Reillyja tumačio u Altmanovom filmu MASH, a dvije godine kasnije je postao jedan od tri glumca iz filma koji će isti lik tumačiti u seriji.

Burghoff je od 1971. do 1979. godine bio u braku s Janet Gayle s kojom ima jedno dijete. Od 1985. je u braku s Elisabeth Bostrom, s kojom ima dvoje djece.

Iako mu je TV-serija donijela slavu i nagradu Emmy, nakon sedme sezone ju je napustio, tvrdeći da je emocionalno i kreativno iscrpljen, odnosno da želi više vremena provesti s porodicom. Međutim, i nakon toga se pojavljivao u ulozi Radara kao specijalni gost u kasnijim sezonama.

Burghoff trenutno živi u gradu Paradise. Osim muzikom se bavi i slikanjem divljih životinja kao i filatelijom.

Eksterni linkovi uredi