Za ostala značenja, vidi Galipolje (razvrstavanje).

Galipolje (tur. Gelibolu Yarımadası, grč. Καλλίπολις, Χερσόνησoς Θράκια) je poluostrvo u turskoj Trakiji, u evropskom delu Turske. Zapadno je Egejsko more, dok je na istoku moreuz Dardaneli. Poluostrvo je dugo oko 90 km (pravac jugozapad - severoistok). Širina mu je do 20 km. Najviša tačka je na 420 metara.

Satelitski snimak poluostrva Galipolje

Sama reč Galipolje potiče iz grčkog jezika gde Καλλίπολις znači „lepi grad“.

Istorija uredi

U antičko doba je Galipolje bilo poznato kao Trakijski Herson. Posle razornog zemljotresa 1354. grčki grad na poluostrvu je opusteo, a naselili su ga Turci iz Anadolije. Time je Galipolje postalo prva turska naseobina u Evropi i baza za njihovo osvajanje Balkana.[1]

Galipolje je bila baza britanskih i francuskih snaga koje su se 1854. borile u Krimskom ratu.

Poluostrvo je poznato po Galipoljskoj operaciji u Prvom svetskom ratu (februar 1915— januar 1916). U ovoj operaciji Britanci su, uz pomoć svojih trupa iz Australije i Novog Zelanda, pokušali da poboljšaju savezničku poziciju na istoku zauzimanjem turskih moreuza i izbacivanjem Turske iz rata. Turcima su u odbrambenoj strategiji pomagali nemački vojni stručnjaci.

Izvori uredi

  1. Crowley, Roger. 1453: The Holy War for Constantinople and the Clash of Islam and the West. New York: Hyperion, 2005. p 31 ISBN 1-4013-0850-3.