Gaj Valerije Flak (konzul)

Gaj Valerije Flak (Gaius Valerius Flaccus, kraj 2. i početak 1. vijeka pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz perioda kasne Republike, poznat po neuobičajeno dugoj karijeri provincijskog guvernera, nastojanju da proširi rimsko državljanstvo na ne-Rimljane i neutralnom stavu u eskalirajućem sukobu optimata i populara.

Političku karijeru je započeo godine 96. pne. kao pretor, a neko vrijeme je služio kao guverner u Aziji. Godine 94. pne. je izgubio izbore za konzula, ali ih je dobio godinu dana kasnije. Godine 92. pne. je imenovan za prokonzula u Hispaniji gdje je uložio velike napore da smiri nezadovoljstvo izazvano zlodjelima prethodnog guvernera Tita Didija. Na mjestu guvernera je ostao najranije do 87. pne. kada su zabilježena njegova nastojanja da na sporove među domorocima primjenjuje načela rimskog prava. Od sredine 80-ih je imenovan za guvenera Transalpinske i Cisalpinske Galije. Zahvaljujući tome je postao najmoćniji od svih rimskih funkcionara, a takav položaj se tumači kaosom u građanskim ratom pogođenom Rimu odakle mu nisu mogle stići redovne zamjene.

Flak je tradicionalno podržavao marijevsku popularsku stranku, ali ju je od nje počelo udavaljati ubistvo njegovog brata Lucija 86. pne. čiji je počinitelj bio fanatični marijevac Fimbrija. Flak je priznavao vlast marijevskih konzula te je marijevcu Gaju Sertoriju omogućio da nesmetano preuzme njegovu guvernersku dužnost u Hispaniji. Međutim, isto tako nije učinio ništa da bi spriječio mladog Krasa da u Hispaniji regrutira trupe za Sulu. Kada se konačno vratio u Rim godine 81. pne. Sula mu je priredio Rimski trijumf|trijumf, a Flak je glasao da Sula postane diktator.

Nakon toga nema nikakvih podataka o Flakovom životu. Historičari pretpostavljaju da se povukao iz politike i nastavio živjeti u vili izvan Rima.

Prethodi:
Gaius Coelius Caldus i Lucius Domitius Ahenobarbus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Markom Herenijem
93. pne.
Slijedi:
Gaius Claudius Pulcher i Marcus Perperna


Izvori uredi