Gaj Klaudije Marcel Mlađi

Gaj Klaudije Marcel Mlađi (Gaius Claudius Marcellus Minor, 88. pne. - maj 40. pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike, poznat po tome što se, usprkos rodbinske povezanosti, suprotstavljao Juliju Cezaru.

Gaj je pripadao uglednoj rimskoj porodici Klaudijevaca i bio direktni potomak Marka Klaudija Marcela, heroja drugog punskog rata. Bio je oženjen dva puta. Njegova druga supruga je bila Oktavija Mlađa, Cezarova pranećaka i sestra budućeg cara Augusta. S njome je imao troje djece - dvije kćeri po imenu Klaudija Marcela i sina Marka.

Gaj se od samih početaka svoje karijere suprotstavljao Cezaru. Godine 54. pne. je Cezar, nedugo nakon smrti Julije, svoje kćeri i Pompejeve supruge, navodno Oktaviju pokušao nagovoriti da se razvede od Gaja i uda za Pompeja, kako bi se očuvao Prvi trijumvirat. Pompej nije pristao na plan, a Gaj je ostao žestoki Cezarov protivnik. Godine 50. pne. je postao konzul, a mandat mu je obilježen pokušajima da se Cezar opozove s mjesta prokonzula, odnosno komandanta vojnih snaga u Galiji. Kada pokušaji da se to uredi zakonskim tekstom nisu uspjeli, Gaj je direktno od Cezara tražio da podnese ostavku. Istovremeno je nastojao spriječiti da se Cezar kandidira za konzula in absentia, čime mu se oduzela mogućnost da u Rim dođe pod zaštitom svojih vojnika.

Kada je, pak, Cezar sa svojom vojskom sljedeće godine provalio u Italiju, započevši građanski rat, Gaj je, za razliku od svog brata Marka i rođaka Gaja Starijeg, odlučio ostati u Rimu i ne priključiti se pompejanskoj vojsci u izbjeglištvu. Zbog toga mu je Cezar dao pomilovanje. Godine 47. pne. je, nakon bitke kod Farsala, uspješno isposlovao pomilovanje za Marka i Gaja Starijeg.

Umro je u maju 40. pne. a Oktavija se nakon njegove smrti preudala za Marka Antonija.

Njegovi unuci iz prvog braka su bili carski vojskovođa Publije Kvinkcilije Var i njegove dvije sestre.

Napomene uredi

  • Rimske kovanice s Gajevim likom se mogu vdijeti na [1]
Političke funkcije
Prethodi:
Marcus Claudius Marcellus i Servius Sulpicius Rufus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Lucijem Emilijem Paulom
50. pne.
Slijedi:
Lucius Cornelius Lentulus Crus i Gaius Claudius Marcellus Maior