GLAM je kratica za " galerije, biblioteke, arhive i muzeje ", [1] [2] i odnosi se na kulturne institucije čija je misija pružanje pristupa znanju. GLAM prikupljaju i održavaju materijale kulturne baštine u javnom interesu . Kao institucije za prikupljanje, GLAM-ovi čuvaju i čine dostupnim primarne izvore dragocjenim za istraživače.

GLAM logo na Wikimediji

Verzije skraćenice uključuju GLAMR, koji precizira upravljanje zapisima (Records), ☃☃ i raniji obrazac LAM, koji nije specificirao "galerije" (bilo da se smatra podskupom muzeja, bilo da se potencijalno zbunjuje sa komercijalnim ustanovama u kojima se kupuje i prodaju umjetnine).

Kao skraćenica, LAM se koristi od 1990-ih; [3] pojavilo se kada su ove institucije vidjele da se njihove misije preklapaju, stvarajući potrebu za širim grupiranjem industrijskog sektora. To je postalo očito kad su svoje kolekcije postavili na mrežu - umjetnička djela, knjige, dokumenti i artefakti svi su zapravo postali "informativni izvori". Rad na publiciranju kolekcija GLAM sektora na mreži podržavaju recimo organizacije poput GLAM Peak u Australiji [4] i Nacionalni digitalni forum na Novom Zelandu. [5]

Pristalice veće suradnje tvrde da je sadašnja konvergencija zapravo povratak tradicionalnom jedinstvu. Te institucije dijele epistemološke veze koje potiču iz Aleksandrijskog muzeja i nastavljaju se kroz kabinete znatiželje okupljene u ranoj modernoj Evropi. Vremenom kako su se kolekcije proširivale, postajale su specijaliziranije i njihovi su stanovi bili odvojeni prema obliku informacija i vrstama korisnika. Dalje, tokom devetnaestog i dvadesetog vijeka za svaku vrstu institucije razvijala su se posebna profesionalna društva i obrazovni programi. [6]

Izvori uredi

  1. Australian Society of Archivists, Australian Society of Archivists Annual Conference - GLAM, 17–20 September 2003, Hilton, Adelaide.
  2. „GLAM - CC Wiki”. Creative Commons. Pristupljeno 29 October 2011. 
  3. Information Retrieval & Library Automation. 
  4. „GLAM Peak — Digital Access to Collections”. Pristupljeno 10 Jun 2019. 
  5. „National Digital Forum”. Pristupljeno 10 Jun 2019. 
  6. Marcum, Deanna (2014-01-01). „Archives, Libraries, Museums: Coming Back Together?”. Information & Culture: A Journal of History 49 (1): 74-89. DOI:10.1353/lac.2014.0001. ISSN 2166-3033. 

Vanjske veze uredi