Frank Macfarlane Burnet

Sir Frank Macfarlane Burnet (Traralgon, 3. rujna 1899. - Port Fairy, 31. kolovoza 1985.) je australski liječnik i virolog, najpoznatiji po svom doprinosu na području imunologije. Godine 1960. nagrađen je Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu zbog predviđanja stečene imunološke tolerancija, a poznat je i njegov rad o klonalnoj selekciji.

Frank Macfarlane Burnet

Rođenje 3. rujna 1899.
Australija Traralgon, Vic., Australija
Smrt 31. kolovoza 1985.
Australija Port Fairy, Vic., Australija
Državljanstvo Australija australsko
Polje medicina
(imunologija, virologija)
Institucija Sveučilište u Melbourneu
Alma mater Sveučilište u Melbourneu
Sveučilište u Londonu
Poznat po stečena imunološka tolerancija
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu
(1960)
Religija agnostik

Burnet je liječnik postao 1924. godine diplomirašvi na Sveučilištu u Melbourneu, a doktorirao je četiri godine kasnije na Sveučilištu u Londonu. Nakon doktirata, Burnet se posvetio pionirskom radu na polju mikrobiologije i imunologije pri Instituru za medicinska istraživanja u Melbourneu, kojega je i vodio od 1944. do 1965. godine. Od 1965. pa do umirovljenja 1978., radio je kao profesor na Sveučilištu u Melbourneu. Tokom svoje karijere, Burnet je igrao važnu ulogu u razvoju javnog zdravstva u Australiji te je bio jedan od osnivača Australske akademije nauka, kojom je predsjedao od 1965. do 1969. godine.

Od njegovih najvažnijih radova na polju mikrobiologije ističu se otkrivanje uzročnika Q groznice i psitakoze, razvoj procesa za izolaciju i otkrivanje virusa gripe i dokazivanje kako uzročnik miksomatoze ne napada čovjeka. Suvremene metode izrade cjepiva za gripu još se uvijek temelje na Burnetovim metodama.

Frank Burner je bio najugledniji i najnagrađivaniji znanstvenik koji je radio u Australiji. Zbog svojih doprinosa australskoj znanosti, 1960. godine postao je prvi Australac godine, a 1978. je dobio i titulu viteza. Burner je bio priznat i međunarodno te je, osim Nobela, dobio i još niz drugih međunarodnih nagrada.

Tokom života je patio od sve slabijeg zdravlja te je, na koncu, umro 31. kolovoza 1985. od posljedica karcinoma.