Francis W. Boggs (mart 1870 - 27. oktobar 1911) bio je američki kazališni glumac i filmski režiser, poznat kao jedan od prvih sineasta koji je snimao filmove u Los Angelesu. Karijeru je započeo kao glumac u putujućim kazalištima, uglavnom nastupajući u zapadnom dijelu SAD sve dok 1907. prilikom posjeta Chicagu nije upoznao producenta i filmskog pionira Williama Seliga i počeo režirati filmove za njegovu tvrtku Selig Polyscope Company. Boggs je Seliga uvjerio u brojne pogodnosti koje je Zapadna obala, a pogotovo Kalifornija, pružala tadašnjim filmašima - prije svega zbog raznolikih krajolika i velikog broja sunčanih dana. U oktobru 1909. je iznajmio bungalov u losanđeleskom naselju Edendale koga je koristio za snimanje filmova. Njegov primjer su relativno brzo slijedili brojni sineasti sa Istočne obale, kao i vlasnici nezavisnih filmskih kompanija koje je progonio Edisonov trust MPCC.

Francis Boggs
Biografske informacije
Rođenjemart 1870.
Santa Rosa
Smrt10. 1911. (dob: 40–41)
Los Angeles
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser
Opus
Djelatni period1907 - 1911

Njegovu karijeru je 27. oktobra 1911. prekinula svađa sa japanskim kućepaziteljem po imenu Frank Minnimatsu, koji je, prema navodima tadašnje štampe "poludio" i na njega ispalio hitac iz revolvera.[1] Tom događaju je bio prisutan i Selig, koji je ranjen prilikom pokušaja da Minnimatsuu otme revolver iz ruku. Sticajem okolnosti, isti dan je u susjednom Hollywoodu kompanija Nestor Studios osnovala svoj prvi studio, što se smatra početkom Hollywooda kao američke i svjetske filmske institucije.

Izvori uredi

  1. „Nippon Killer Blandly Smiles. Japanese Caretaker of Moving Picture Studio, Who Killed Manager of Concern Because He "Knew He Was Bad Man" Is Bound Over Charged.”. Los Angeles Times. November 9, 1911. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-13. Pristupljeno 16. VII 2008. »Frank Minnimatsu, the Japanese janitor who shot and killed Francis Boggs, manager of the moving picture company which has a studio in Edendale, was given a preliminary examination before Police Judge Rose yesterday and held for trial in the Superior Court.« 

Vanjske veze uredi