Fotije Siromahov

Fotije (svetovno Rosen Dmitrov Siromahov; 13. jul 1956, Sofija Bugarska) episkop je Bugarske starokalendarske pravoslavne crkve. Od 1993. godine poglavar je pomenute crkve sa titulom episkop trijadicki.

Biografija uredi

Rodio se 13. jula 1956. godine u Sofiji. Duhovni je vaspitanik arhimandrita Serafima (Aleksijeva) i igumanije Serafime (kneginja Liven) iz ženskog manastira „Pokrov Presvete Bogorodice“, iz sofijskog kvarta Knjaževo.

Godine 1981. završio je sofijsku Duhovnu akademiju svetog Klimenta Ohridskog, i do 1982. godine predavao je klasične jezike na sofijskoj Bogosloviji svetog Jovana Rilskog.

Godine 1989. završio je Faklutet klasične filologije Sofijskog univerziteta "Sveti Kliment Ohridski" i postao asistent na katedri za starogrčku književnost.

Godine 1988, za vreme poseta Grčkoj, tajno je rukopoložen za sveštenika od strane starokalendarskog mitropolita oroposkog i filijskog Kiprijana (Kucumbasa), predsedavajućeg starokalendarskog "Sinoda u otporu" Grčke starokalendarske crkve. Od strane istog mitropolita je kasnije zamonašen.

Dana 17. januara 1993. godine u manastiru Svetih Kiprijana i Justine (Fili, Grčka) mitropolit oroposki i filijski Kiprijan (Kucumbas) i episkopi: etnijski Hrizostom (Gonsales), hristijanupoljski Hrizostom (Marlases), fotički Avksentije (Caban) i episkop vrančejski Pahomije (Rumunska starokalendarska pravoslavna crkva) rukopoložili su arhimandrita Fotija za episkopa trijadickog, poglavara Bugarske starokalendarske pravoslavne crkve.

Spoljašnje veze uredi