Koordinate: 36° 37′ 20" SG Š, 24° 54′ 5" IGD

Folegandros (gr: Φολέγανδρος) je malo grčko ostrvo grupe Kikladi. Ono leži oko 160 km jugoistočno od Atine i 40 km sjeverozapadno od Santorinija u Egejima. Ostrvo posjeduje dužinu od 14,5 km, a maksimalna širina iznosi 4 km. Površina ostrva je 32 km² a najviša tačka na ostvu je 445 metara.

Folegandros iz svemira
Selo Hora na litici
Ulica u "Kastru"

Koordinate: 36° 37′ 20" Sgš, 24° 54′ 5" Igd

Svih otprilike 550 stalnih stanovnika ostrva žive u lučkom mjestu Karavostasis, glavnom mjestu Hora (Chora) ili u zemljoradničkom naselju Ano Merija (Ano Meria). Jezgro navedenog sela Hora, čini jedna venecijanska tvrđava (Kastro),kod koje na njenom južnom ulazu počinje serpentinski uspon koji vodi do glavne crkve na ostrvu. Crkva se naziva Panagija (Panagia). Odatle se pruža predivan pogled na strmu morsku obalu. Visina sela Hora je preko 200 m a selo je izgrađeno na samoj ivici litice.

Iz antičkog vremena i nije mnogo stvari poznato o ovome ostrvu. Njegovi stanovnici su bili Dorani. Kasnije su njime zavladali Atinjani. 1207. godine ostrvo je osvojio venecijanac Marko Sanudo, a pod Venecijom ostalo je sve do 1566. godine, kada su njime zavladali Turci. Grci su ga ponovo osvojili tek u 19. vijeku.

Glavna grana privređivanja na ovom slabo razvijenom ostrvu je uglavnom poljoprivreda. Pored nje, u blagoj mjeri zastupljeno je ribarstvo i turizam. Međutim smještajni kapaciteti su mali pa se rijetki odlučuju za boravak na ovome ostrvu.

Folegandros je dostupan samo brodom. Međutim i tu može, zbog relativno nezaštićene luke, doći do kašnjenja, ponekad i po nekoliko dana. Ostrvo saobraća sa ostrvima Milos i Pireus, a postoji veza i sa Iosom preko Sikinosa. (Stanje 2003).

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi