Flamanci
Vlamingen
Flag Belgium flanders.svg
Ukupna populacija: cca. 9 miliona
Populacija: Belgija, Francuska, Nizozemska, SAD, Kanada, DR Kongo
Jezik: nizozemski
Religija: dominira rimokatolicizam
Etnička grupa: Germani

Flamanci ili Flandrijci, je izraz koji se koristi za germansku etničku grupu kojoj je postojbina zapadni dio današnje Belgije, odnosno regija zvana Flandrija.

Flamanci su po svom porijeklu srodni Nizozemcima - odnosno potječu od germanskih plemena koja su se na sjeverozapad Evrope doselila između 4. i 6. vijeka, za vrijeme Velike seobe naroda. Flamanci s Nizozemcima osim porijekla dijele i nizozemski jezik, a Flandrija se dan-danas smatra dijelom šire nizozemske regije.

Za razvoj flamanske nacionalne svijesti je veliku važnost imala činjenica da su se u njoj u srednjem vijeku razvili bogati gradovi čija se ekonomija temeljila na počecima industrije. Pokušaj francuskih kraljeva da pokore te gradove je suzbijen u legendarnoj bitci kod Courtraija 11.7. 1302. u kojoj je gradska i seoska milicija potukla francuske vitezove. Flamanci su tako uspjeli očuvati svoj politički i kulturni identitet.

Drugi najvažniji događaj za razvoj Flamanaca kao posebne nacije bila je reformacija u Nizozemskoj te dugogodišnji rat u kojem je južni dio - uključujući Flandriju - ostao pod vlašću katoličkih habsburških vladara. Zbog toga je Flandrija postala katoličkom zemljom i započela drukčiji kulturni razvoj od svojih sjevernih protestantskih susjeda.

Nakon kraćeg perioda pod nizozemskom vlašću, belgijska revolucija je Flandriju dovela u okrilje nove belgijske države, kojom su, zahvaljujući industrijskoj revoluciji na istoku, dugo vremena dominirali frankofoni Valonci. Siromašenje zapada Belgije na račun istoka je dovelo do snažne ekonomske emigracije Flamanaca koja je potrajala sve do prvog svjetkog rata.

Flamanci su se u novoj državi dugo vremena osjećali zapostavljenima, pa je to dovelo do pokreta za autonomiju i nezavisnost. Ta nastojanja su nakon drugog svjetskog rata doveli do federalizacije Belgije, odnosno pokušaja da se Flamancima i Valoncima institucionalno izjednači politički položaj. Usprkos tome, u Flandriji je flamanski nacionalizam još uvijek jak, te se uz zahtjeve za nezavisnost odražava i u zahtjevu za ujedinjenje s Nizozemskom. Najpoznatiji predstavnik tog pokreta je ekstremno desna stranka Vlaams Belang koja je u posljednje vrijeme najjača među svim političkim strankama Flandrije.