Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma

Festival nevidljivog filma (Filmske mutacije[1]) je godišnja filmska manifestacija koja se održava u Hrvatskoj, u Zagrebu, Rijeci, a dijelom programa i u susjednim državama, primjerice Sloveniji.

Festival je utemeljen 2007. godine. Utemeljitelji su bili filmolozi i filmski kustosi iz inozemstva (Jonathan Rosenbaum (Chicago), Nicole Brenez (Pariz), Alexander Horwath (Beč), Adrian Martin (Melbourne), Kent Jones (New York) i Raymond Bellour (Pariz))[2]. Nadahnuće za ovaj festival su bili filmski eseji koji su izašli u časopisu Trafic.

Održava se uz potporu Ministarstva kulture RH, Goethe Instituta Zagreba, Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog društva filmskih redatelja, Ureda za kulturu Grada Rijeke.

Nakana zbog koje se pokrenuo ovaj festival bila je povezati "neke točke nestajanja i pojavljivanja filmskog sjećanja, kroz manje vidljive odrednice filmske povijesti i njihove mutacije."[3]

Glavni urednici i kustosi ovog festivala nisu nužno iz Hrvatske, nego su i iz inozemstva; tako je 2011. tu dužnost obnašao francuski filmolog Raymond Bellour.[1]

Izvor uredi

  • Dnevno.hr[mrtav link] (HINA) Festival nevidljivog filma od 1. do 4. prosinca u Zagrebu, 29. studenoga 2011.
  1. 1,0 1,1 T-portal tportal.hr: Počinju Filmske mutacije peti festival nevidljivog filma, 29. studenoga 2011.
  2. Muzej suvremene umjetnosti Filmske mutacije 2010.: festival nevidljivog filma 04 - Filmološki projekt o modusima filmskog predstavljanja i tumačenja ili politikama filmskog kustostva.
  3. Dnevno.hr[mrtav link] (HINA) Festival nevidljivog filma od 1. do 4. prosinca u Zagrebu, 29. studenoga 2011.