Filip III od Makedonije

Filip III Arhidej (grčki: Φίλιππος Γ' ὁ Ἀρριδαῖος; cca. 359. pne. – 25. decembar 317. pne.) je bio kralj Makedonije od 10. juna 323. pne. do svoje smrti. Bio je sin kralja Filipa II Makedonskog i Filine iz Larise, za koju neki antički izvori navode da je bila tesalijska plesačica. Njegov daleko poznatiji polubrat bio je Aleksandar Veliki. Pri rođenju je dobio ime Aridej da bi na dolasku na prijestolje preuzeo ime Filip.

Antički izvori navode da je bio fizički i mentalno slab, te je Aleksandar još ranije određen Filipovim nasljednikom. Plutarh navodi kako je njegova slabost posljedica trovanja od strane maćehe Olimpijade koja je htjela osigurati Aleksandrovo nasljedstvo. Sam Aleksandar je bio privržen svom polubratu te ga sa sobom poveo na pohod u Aziju, dijelom da mu sačuva život, a dijelom da spriječi da se oko Arideja okupljaju protivnici njegovog režima.

Aridej je 323. pne. postao Aleksandrov nasljednik u Babilonu, ali ga je njegova očita nesposobnost vladanja učinila pijunom moćnih dijadoha. Među njima je najveći uspjeh imala supruga Euridika, ali su nju i Filipa porazili Olimpijini saveznici. Ona je Filipa dala pogubiti.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi


Filip III od Makedonije
Rođen/a: 359. pne. Umro/la: 317. pne.
Prethodi:
Aleksandar Veliki
Kralj Makedonije
323 BC–317. pne.
Slijedi:
Aleksandar IV
Kralj Azije
323. pne. – 317. pne.
Faraon Egipta
323. pne. – 317. pne.